Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma skapar integration genom idrott: ”Att bli sedd gör skillnad”

Emma Snelder är nominerad till Stora mammapriset.Foto: Jakob Lundberg

Genom idrotten kände Emma Snelder, 45, tillhörighet och att hon behövdes. 

I samband med flyktingkrisen 2015 då många ensamkommande barn kom till Sverige kände hon att hon hade möjlighet att få dem att känna likadant med hjälp av idrotten.

Nu är hon nominerad till Stora mammapriset som delas ut under Mammagalan på mors dag den 26 maj.

I skolan kände Emma Snelder, 45, aldrig att hon hörde hemma. Men så fann hon volleybollen där hon kände att hon var sedd och behövd.

Som vuxen utbildade hon sig till tränare och tränade sedan barn och ungdomar i volleyboll.

– För mig handlar det om att man har familj och skola, men också ett sammanhang där man kan få växa, säger Emma.

När många ensamkommande flyktingbarn kom till Sverige i samband med flyktingkrisen 2015 kände Emma att hon ville göra någonting och startade då ett volleybollag där ungdomarna kunde vara med.

– Jag ville ge andra möjligheten att känna sig sedda och behövda och jag kunde göra det genom idrotten.

”Att bli sedd gör skillnad”

I början var det väldigt många killar som kom till volleybollträningarna och det var svårt att nå ut till tjejer som nyligen kommit till Sverige.

Foto: Privat

Men efter ett tag startades även ett lag för tjejer, där Emmas två döttrar varit mycket engagerade. Emma menar att hon märker stor skillnad på ungdomarna som är med och spelar volleyboll.

– När man kommer till ett nytt land kan det vara svårt att hitta ett sammanhang och det kan vara svårt i skolan, men i idrotten spelar det ingen roll vilket språk du pratar eller vilken religion du har, du kan vara med oavsett och känna dig trygg, säger hon och fortsätter:

– Att bli sedd gör verkligen skillnad och det är därför jag känner att det är så viktigt att göra det här.

Förutom volleybollen är Emma familjehem åt två ensamkommande pojkar. Hon hjälper även många av ungdomarna med körkort, läxor och simskola.

– Vi jobbar mycket med att det sociala också, att alla ska känna sig välkomna och hemma. Vi kan göra världen till en bättre plats om vi bara försöker tillsammans.

NOMINERAD TILL STORA MAMMAPRISET

Namn: Emma Snelder

Bor: Kungsbacka

Yrke: Utvecklare av jämställdhet och barnrätt i Kungsbacka kommun

Förebild: ”Mina två döttrar, de är de coolaste jag träffat.”

Livsråd/motto: ”Jag gör. För även det lilla du gör, gör skillnad.”

Nominerad för: Genom att starta ett volleybollag har Emma skapat integration och gemenskap bland de ensamkommande flyktingbarnen i Kungsbacka. Hon får ungdomarna att känna sig sedda och trygga.

STORA MAMMAPRISET – PRISET SOM HYLLAR SVERIGES MAMMOR

På morsdag den 26 maj delas Expressens Stora mammapris ut för andra året i rad på Mammagalan i kanal 5 med start 20:00. Vinnarna utses av en jury som består av artisten Lina Hedlund, Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius, skådespelaren Bahar Pars, programledaren Kodjo Akolor, samt Expressens krönikör och reporter Atilla Yoldas.

 

Galan i kanal 5 leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.

 

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor til 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.