Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma och Micaela våldtogs – båda blev paralyserade

Rapport från Brå visar på hur många kvinnor som utsatts för sexualbrott.
”Jag trodde aldrig att jag skulle få vara lycklig igen, men man kan använda det hemska som hänt till att göra något vettigt och stötta andra”, säger Emma Blomdahl Wahlberg.
Foto: Elin Stenseke
”I mitt arbete som kommunikationsansvarig på Generation Pep har jag nytta av att jag har varit i en situation där jag kan förstå att allt i livet inte går som man har tänkt sig”, förklarar Emma Blomdahl Wahlberg, som 2013 blev våldtagen utanför krogen. Här med maken Niklas och sonen Noah.
Foto: Privat
Med Julia Östfeldt som hon lärde känna i en samtalsgrupp för patienter från Södersjukhusets våldtäktsmottagning startade Emma Blomdahl Wahlberg Föreningen Tillsammans, för vilken de på ”Svenska hjältar”-galan fick pris som ”Årets medmänniskor”.
Foto: Privat
”Först i efterhand såg jag sambandet mellan att jag blev långtidssjukskriven och att jag hade varit med om en våldtäkt”, säger Micaela Kedhammar.
Foto: Privat
Micaela Kedhammar har efter övergreppen gått en kurs i självförsvar, men är ändå inte säker på om hon skulle reagera med att slå tillbaka om hon skulle bli utsatt igen. ”Mycket av skammen skulle nog försvinna om inte omgivningen skuldbelade ytterligare genom att fråga varför man inte gjorde motstånd medan det skedde. Men man behöver inte bli misshandlad eller våldtagen för att det ska räknas som en våldtäkt som sker mot ens vilja. Frysreaktionen kan vara ett resultat av chock, men det kan också vara så att ens undermedvetna kalkylerar med att det är minst farligt att bara ligga där och att det är större risk att råka ut för mer våld eller dö om man gör aktivt motstånd”, säger hon.
Foto: Privat

Emma firade sin 23-årsdag med vännerna när mannen som först verkat så charmig blev hårdhänt och tvingade sig in i henne utanför krogen. 

Micaela vaknade naken på golvet hos en killkompis efter en studentkårsfest och visste till en början inte vad som hade hänt.

Båda hade svårt att erkänna för sig själva vad de varit med om – och sluta känna skam för att de drabbades av frysreaktioner i stället för att skrika och slå sig fria.

– Jag förstod inte då att det är en vanlig psykologisk reaktion att liksom lämna sin kropp och stänga av allt för att slippa ta in vad som händer när man blir våldtagen, säger Emma Blomdahl Wahlberg, 30. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “Starta premium – 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Sofia: Min pojkvän sa ”nu ska du få se på en riktig våldtäkt”

”När jag sade att saker gjorde ont tände det honom ännu mer”

Kändisar som föredrar yngre män: ”De skrattade åt mig ”

21 års skillnad • Tvivlade först • ”Vi är kvinnor som vågar ta för oss”

Melanias nya längtan – lyxiga livet utan Donald

Uppgifter: Skilsmässa – får halv miljard • Ny karriär • Societetsluncher