Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

1-åringen från Åre åker bräda – innan hon kan gå

Vem är gladast i backen? Emma-Lo!
Foto: Privat
Snart fyller Emma-Lo 1 år – men redan nu lär hon sig att åka snowboard.
Foto: Privat

Bara 11 månader gammal – men envis som få.

Just nu lär sig Emma-Lo Dahlén från Åre att åka snowboard innan hon ens kan gå.

Och hon älskar det.

– När man ser henne åka så går det inte att ta miste på att hon har väldigt roligt, säger mamma Charlie Dahlén.

Emma-Lo har varken hunnit fylla 1 år eller lärt sig att gå.

Men det hindrar henne inte från att göra framsteg – i skidbacken.

Ja, sin ålder, storlek och oerfarenhet till trots håller hon just nu på att lära sig åka snowboard.

Balansen tycks sitta i blodet och hon är helt orädd i backen.

– Ja, Emma-Lo är en rätt orädd individ. Hon har fyra äldre syskon och jag tror att det kan vara en av anledningarna till det, hon hänger gärna med på deras upptåg och låter inte hennes ålder och storlek stoppa henne. När hon inte åker snowboard är hon också väldigt aktiv trots att hon inte kan gå än, vår trapp är till exempel ett väldigt bra ställe att klättra uppför, berättar mamma Charlie Dahlén.

Familjen, som bor i Åre kommun, är aktiv och därför faller det sig naturligt för Emma-Lo att testa och hänga på mamma Charlie och pappa Martin Dahlén Jansson.

– Vi åker skidor, snowboard och fjällvandrar. Eftersom hon har varit med på allting vi hittat på redan från början så har det blivit en naturlig del av hennes vardag. Den här säsongen har hon har mest suttit i sin fjällpulka och tittat på när vi andra åker, sedan tänkte hennes pappa att det kunde vara kul om hon kunde stå på hans snowboard tillsammans med honom i barnbacken, hon tyckte att det var jättekul och då var det inte svårt att ta steget att ta på henne ett par egna boots så hon fick åka snowboard själv, säger Charlie.

Inget fel på balansen här inte.
Foto: Privat

"Skäller ut oss"

Det är också tydligt att Emma-Lo, som fyller 1 år i maj, verkligen gillar att åka snowboard.

Hon ser ut att trivas i backen och allt som hör därtill.

– När man ser henne åka så går det inte att ta miste på att hon har väldigt roligt, det spelar nog in väldigt mycket också när man ska lära sig någonting nytt. När hon åkt ner för backen här på baksidan av huset skäller hon på oss om vi inte är tillräckligt snabba med att hämta upp henne så att hon kan få åka ner igen. Emma-Lo är även väldigt envis och bestämd, hade hon inte velat åka så hade hon garanterat berättat det för oss, säger mamma Charlie.

Det är tydligt att hon trivs i backen.
Foto: Privat
Emma-Lo är helt orädd i backen.
Foto: Privat

Tycker om att synas

Familjen tänker fortsätta att öva så länge snön är kvar på marken och så länge Emma-Lo fortfarande tycker att det är roligt.

Ständigt påhejad och uppmuntrad.

– Ingen har hittills reagerat negativt när de sett filmen där hon åker. De som känner oss vet att vi gärna låter våra barn testa alla möjliga olika saker. Vi låter barnen testa allt möjligt och så får de själva känna efter och avgöra om de tycker att det är roligt eller inte. Emma-Lo är en liten stjärna av naturen och har fått en hel drös med heja-rop för att hon är så modig, hon tycker om uppmärksamheten! säger Charlie.

Många föräldrar tenderar ju att vara rädda för att låta sina barn testa gränser och utmana sig själva när de är små.

– Jag tycker att barn ska få möjlighet att testa på olika aktiviteter så mycket det bara går och om möjligheterna finns, oavsett om det handlar om att åka snowboard, fjällvandra eller sitta på en häst, även om det så klart kan kännas lite läskigt ibland också. Men det är även en kostnadsfråga, det kostar pengar, men vi har turen att liftkorten här är gratis för barn och ungdomar, säger Charlie.

Kolla in Emma-Los snowboardåkning i tv-spelaren ovan!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.