Emma Carlsson Löfdahl lämnar Liberalerna

Emma Carlsson Löfdahl lämnar nu Liberalerna.
Foto: Magnus Fröderberg / Magnus Fröderberg
Emma Carlsson Löfdahl.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX

Emma Carlsson Löfdahl avslöjades med att hyra sin makes lägenhet och samtidigt ta ut maxersättning av riksdagen.

Nu lämnar hon Liberalerna och blir politisk vilde – men hon lämnar inte riksdagen.

– Emma Carlsson Löfdahl måste ta konsekvenserna av sitt agerande och lämna sitt riksdagsuppdrag. Det handlar inte om ett regelverk, utan om brist på förtroende, säger Christer Nylander, gruppledare för L.

Samtidigt kommer hon tjäna nästan tio miljoner kronor – om hon sitter kvar i riksdagen under hela mandatperioden. 

Den 8 mars tog Emma Carlsson Löfdahl timeout från sitt riksdagsuppdrag efter att Aftonbladet avslöjat att hon hyrde en lägenhet av sin make, samtidigt som hon tog ut ersättning från riksdagen för extraboende. 

Emma Carlsson Löfdahl betalade sin make en marknadshyra på 13 000 kronor i månaden för lägenheten, och orsaken är att makarna har ”väldigt separerade ekonomier”.

Avgiften för bostadsrätten låg på omkring 2 500 kronor, kunde Aftonbladet avslöja, men Carlsson Löfdahl begärde ändå ut maxbeloppet för bostadsersättning som finns: 8 500 kronor i månaden från riksdagen.

Under en mandatperiod på fyra år blir det sammanlagt 412 000 kronor.

Allt är enligt regelverket, menade Emma Carlsson Löfdahl.

Emma Carlsson Löfdahl om L: ”Fegt parti”

Via Facebook skriver nu Emma Carlsson Löfdahl, efter att ha uppmanats att lämna Liberalerna och riksdagen:

”Jag har haft helgen att fundera på hur jag ska göra och står fast vid mitt tidigare beslut då det gäller min riksdagsplats, jag behåller den till åklagaren kommer med sitt beslut. Efter det får jag fundera på om jag ska vidtaga andra åtgärder.”

Vidare kallar Emma Carlsson Löfdahl sitt parti fegt:

”Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar.”

Den 9 mars sa partiledaren Jan Björklund att han tycker Emma Carlsson Löfdahl handlat ”omdömeslöst” och att hon borde avgå. 

Björklund presstalesperson Adam Alfredsson ber under måndagsmorgonen om att få återkomma med kommentarer senare. 

L: Hon borde lämna riksdagen

Emma Carlsson Löfdahl har suttit i riksdagen för Liberalerna sedan 2010 och är invald för Jönköpings län. 

I ett pressmeddelande kallar Jimmy Ekström, vice förbundsordförande för Liberalerna i Jönköpings län, beslutet för ”ledsamt”. Han säger också att Emma Carlsson Löfdahl borde ha lämnat riksdagen:

– Det är ledsamt att Emma nu väljer att helt lämna partiet. Med det beslutet hade jag dock samtidigt önskat att hon redan nu lämnat riksdagsuppdraget så partiet haft möjlighet att gå vidare med riksdagsarbetet genom en ny ledamot.

”Liberalerna i Jönköpings län beklagar att Emma lämnar partiet. Samtidigt är det lika beklagligt att Emma inte samtidigt lämnar riksdagsuppdraget. När en person lämnar partiet är det rimligt att en ny person kan träda in i uppdraget som riksdagsledamot och företräda inte minst liberalernas medlemmar och väljare i länet”, står också i pressmeddelandet från Liberalerna.

”Måste ta konsekvenserna”

Tidigare förra veckan uppmanade samme Jimmy Ekström att Emma Carlsson Löfdahl borde lämna partiet.

Christer Nylander, L:s gruppledare, säger:

– Emma Carlsson Löfdahl måste ta konsekvenserna av sitt agerande och lämna sitt riksdagsuppdrag. Det handlar inte om ett regelverk, utan om brist på förtroende.

– Utöver att lämna sitt riksdagsuppdrag måste hon även svara på alla frågor, lägga alla papper på bordet och betala tillbaka den summan hon fått till följd av upplägget med lägenheten.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm håller med och kallar Emma Carlsson Löfdahls beslut ”beklagligt”, skriver SVT.

– Vi kan vädja till Emma att hon tar konsekvenserna av det som har hänt och lämnar sin riksdagsplats så att någon annan liberal från Jönköpings län får lov att jobba i riksdagen, säger Maria Arnholm till SVT.

På frågan om hur Arnholm ser på partiets stöd till Emma Carlsson Löfdahl svarar hon:

– Vi var tydliga mot Emma från allra första början att hon var tvungen att lägga alla korten på bordet, sedan uppmanade vi henne att avgå, säger Maria Arnholm till SVT.

Kan visa sig vara brottsligt

Den 6 mars meddelade vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren att man inleder en så kallad förutredning för att undersöka om det finns fog för brottsmisstankar, och för att se under vilka förutsättningar som ersättning har betalats ut samt om det varit känt att bostaden hyrts av en nära anhörig.

– Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas under den närmaste månaden, sa Bengt Åsbäck i ett pressmeddelande.

Ska kolla om hon måste betala tillbaka

Under 2017 och 2018 har Emma Carlsson Löfdahl fått ta emot cirka 150 000 kronor i ersättning för övernattningslägenheten, enligt Aftonbladet. 

”Jag kommer därför att, så fort som bara möjligt, be riksdagsförvaltningen att räkna ut hur mycket jag borde betala om det bara var lägenhetens månadsavgift som skulle betalas och därmed hur mycket jag ska återbetala för att täcka mellanskillnaden från 2013 och fram till nu.” skriver Emma Carlsson Löfdahl i ett mejl till Aftonbladet. 

Lämnar syrliga kommentarer till partiet

I Facebook-inlägget som publicerades vid 07-tiden på måndagsmorgonen riktar Emma Carlsson Löfdahl en känga mot medier och hennes forna parti.

Förutom att kalla det fegt, menar hon att partiledaren Jan Björklund inte har riktat kritik mot henne direkt, utan valt att kommunicera via medier. Det är den kritiken som gör att hon nu avgår, skriver Emma Carlsson Löfdahl.

Hon anade också oråd när hennes tidigare partikamrat Cecilia Wikström, som suttit som välavlönad styrelseledamot samtidigt som hon lyft lön som EU-parlamentariker, fick gå.

”När jag sedan hör på nyheterna att Cecilia tvingats att lämna sin plats på EU-listan blir jag helt övertygad om att detta är ett parti med mycket stora bekymmer.”

Hon skriver också på Facebook att hon först litade på partiets pressavdelning, några som hon kontaktade så fort hon började få frågor om övernattningslägenheten.

”Jag bestämde mig för att vi har en klok pressavdelning och partiledning som vet hur man beter sig i dessa situationer. I början av veckan hade jag fullt stöd och fick hela tiden rådet att stå på mig.”

Det som sedan följde kallar Emma Carlsson Löfdahl för ett mindre professionellt agerande.

”Ju längre veckan gick desto konstigare och ogenomtänkta råd fick jag trots att ingen ny fakta har framkommit, det enda som skett var att partiet fick reaktioner på sociala medier och via mail. I torsdags blev jag uppmanad att på stående fot lämna mitt riksdagsuppdrag.”

Kan få lön i 15 år

Om Emma Carlsson Löfdahl sitter kvar i riksdagen under hela mandatperioden till 2022 kommer hon att ha hunnit fylla 50 år.

Enligt riksdagens regler får den som är över 50 år, och som har suttit som riksdagsledamot sedan 2010 och blivit omvald 2014, få inkomstgaranti i 15 år om man avslutar sin politiska karriär.

Det betyder att Emma Carlsson Löfdahl kan komma att få en inkomstförsäkring baserat på det grundarvode man får som riksdagsledamot som ligger på 66 900 kronor i månaden – tills hon blir 65. Totalt, inklusive riksdagsarvodet, kan hon få cirka 9,9 miljoner kronor om hon stannar hela mandatperioden. Hade hon hoppat av i dag så hade motsvarande summa landat på 2,2 miljoner kronor. 

Inkomstgarantin minskar efterhand, och hamnar på en lägre nivå om ledamoten också har en sidoinkomst.

Men Emma Carlsson Löfdahl kan förlora inkomstgarantin om hon bland annat döms för ett allvarligt brott eller om hon inte anses försöka söka annat jobb tillräckligt aktivit. 

Ersättningar från riksdagen för extraboende

En riksdagsledamot som har mer än 50 kilometer från sin privata bostad till Riksdagshuset har rätt till en övernattningsbostad i Riksdagsförvaltningens bostadsbestånd i Stockholm eller rätt till ersättning för en privat övernattningsbostad i Stockholm.


I de övernattningsbostäder som Riksdagsförvaltningen tillhandahåller bor ledamöterna avgiftsfritt.


För en övernattningsbostad som ledamoten själv hyr betalas en ersättning som motsvarar den faktiska kostnaden upp till ett visst belopp. För närvarande uppgår den maximala ersättningen till 8 600 kronor per månad. Kapitalkostnader för kontantinsatser ersätts inte.

källa: riksdagen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.