Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emma, 6, är dödligt sjuk – nu har läkarna gett upp

De vanligaste cancerformerna som flest drabbas av.
Emma under behandling. Foto: Privat
”Hon fick en av de värsta diagnoserna som finns”, berättar pappa Micke. Foto: Privat

Emma Askernäs är sex år gammal och har haft cancer i halva sitt liv.

Förra torsdagen fick hennes föräldrar ett fruktansvärt besked: Efter flera års kamp har läkarna tvingats ge upp.

– Vi går och väntar på att hon ska försvinna, berättar pappa Micke.

Emma Askernäs har varit svårt sjuk i cancer i halva sitt liv. För tre år sedan hittade läkarna en elakartad hjärntumör i hennes huvud – en ovanligt farlig variant som kallas diffuse midline glioma. 

Hon fick en av de värsta diagnoserna som finns. Ingen har blivit frisk från den cancerformen, berättar pappa Micke Askernäs. 

Chansen att Emma har fått klara sig ens så här långt är så liten som fem procent.

– Hon har kämpat på, och hon har kämpat länge. Hon har fått mer strålning än vad en person ska få under hela sin livstid. Hon har genomgått alla möjliga behandlingar. 

Emma med pappa Micke. Foto: Martin Lundström

Familjens kamp för Emma

Pappa Micke berättar att familjen, som bor i Hammarby sjöstad i Stockholm, till och med reste till Mexiko för att låta Emma genomgå en immunterapibehandling.

– Vi har gjort allt vi har kunnat, men ingenting har fått den här tumören att backa. Under hela tiden har Emma varit väldigt positiv och glad, full av energi och har velat leka. Hon har varit helt fantastisk. Hon har inte haft en aning om vad hennes öde är.

Emma har en stor tumör med två utväxter mitt i hjärnan, samt två systertumörer som sitter på lillhjärnan. Hon har haft problem med puls och andning, funktioner som styrs från just lillhjärnan. 

Emma fyllde sex år i juni.

Den lilla flickan magnetröntgades förra tisdagen, och på torsdagen fick föräldrarna det fruktansvärda beskedet: Alla hennes tumörer växer.

– Läkarna har gett upp. De har ingen mer behandling. Det innebär att hon går på palliativ vård. Vi går och väntar på att hon ska försvinna, säger pappa Micke.

Hur var det här beskedet för er som föräldrar?

– Tyvärr visste vi om att det skulle komma, men det går ändå inte att förbereda sig.

”Vi har gjort mer än allt”, säger pappa Micke om familjens kamp för Emma. Foto: Privat

Micke berättar att de i princip bara har fått negativa besked under de senaste åren. Inför förra torsdagens besked befarade föräldrarna det värsta, eftersom de har noterat att Emma har blivit sämre på sistone. Hon har haft mindre energi, ork, glädje och matlust, samt haft huvudvärk. Flickan har även börjat få epilepsianfall igen, berättar Micke.

– Det enda vi försöker göra nu är att få Emma att få det så bra som möjligt. Jag har tagit hand om henne på heltid. Mitt jobb har varit att få henne att skratta varje dag, och det är det fortfarande. Jag vill få henne att le och ha roligt varje dag.

För läkarna ligger fokus nu på att lindra symptomen. Det är den enda behandlingen som kvarstår för Emma.

Emma på sjukhus. Foto: Privat

Pappans vädjan till alla

Pappa Micke vill tacka alla de tusentals personer som genom åren har stöttat familjen. Samtidigt ber han människor att inte höra av sig med tips om alternativa behandlingar som saknar ordentliga vetenskapliga belägg:

– Varje gång vi har varit med i en artikel är det väldigt många som av välvilja kommer med förslag på behandlingar. Jag skulle helst vilja att folk inte gör det. Det enda som det gör i nuläget är att bygga på den gigantiska ångest som redan finns, säger Micke och fortsätter:

– Det enda det leder till är en känsla av att vi inte har gjort allt. Men vi har gjort allt. Vi har gjort mer än allt. 

Micke är samtidigt noggrann med att säga att han vet att människor tipsar av ren välvilja.

Mamma Marta Henriksson, Emma Askernäs och pappa Micke Askernäs på semester. Foto: Privat

Det lysande hjärtat i fönstret

Snart brister hans röst.

– Det är en fantastisk liten tjej. Inget barn förtjänar det här. Häromdagen fick hon träffa ett par maskotar som hon tycker väldigt, väldigt mycket om. Hon var så otroligt glad och lycklig och studsade omkring. 

Pappa Micke fortsätter:

– Jag blir bara så otroligt ledsen. Jag kände att det kanske var sista gången hon får se dem.

”Det är en fantastisk liten tjej”, säger Micke om sin dotter. Foto: Privat

Strax före Emmas diagnos för tre år sedan satte familjen upp ett upplyst hjärta i ett fönster i sin lägenhet. Många i området känner till den lilla flickans sjukdom, och för dem har det lysande hjärtat blivit en symbol för hennes liv.

Pappa Micke vet vad han kommer göra dagen då det otänkbara slutligen inträffar:

– Den dagen då det är slut, då Emmas tumör tar över, kommer jag släcka lampan.