Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma trodde hon skulle dö – sen kom räddningen

Emma fick mardrömsbeskedet när hon var 28 år gammal.Foto: Privat
Hennes liv räddades – tack vare lillasysterns insats.Foto: Privat

Mamman Emma Ojala, 33, hade bara ett alternativ kvar för att överleva blodcancern.

Till slut kom det glädjande beskedet.

Hennes lillasyster blev den oväntade räddningen.

– Min syster gav en del utav sig till mig, för att jag skulle få möjligheten att få vara med och se min dotter växa upp, säger Emma.

En novemberdag för fem år sen kom beskedet.

Emma Ojala, från Norrköping, var 28 år gammal när hon fick veta att hon har akut lymfatisk leukemi – en form av blodcancer där vissa vita blodkroppar förökas ohämmat. 

Rädslan att försvinna från sin dotter överväldigade henne. Paniken växte snabbt.

– Jag var ensamstående med en dotter på snart sex år och var tvungen att göra allt jag kunde för att få vara kvar hos henne, säger hon.

– Till en början var planen att det skulle ta 2,5 år utav mitt liv med behandlingar, men sen skulle jag vara frisk, prognosen var god.

Emma påverkades hårt av diagnosen.Foto: Privat

Någon vecka senare kom provsvar. Det visade sig att Emma också hade en genetisk avvikelse. Att en stamcellstransplantation var hennes sista alternativ för att överleva.

– I första hand skulle man ta reda på om någon utav mina systrar kunde passa som donator, annars skulle man leta vidare i Tobiasregistret.

”En perfekt donator”

Emma drabbades av panik. 

Hon läste att chansen att matcha med ett syskon bara är 25 procent. Och en tredjedel av alla som behöver stamcellstransplantationer hittar aldrig en passande donator.

Emma hyllar sin lillasyster som räddade hennes liv.Foto: Privat

Varje år insjuknar omkring 700 svenskar i blodcancer – för en del av dem är givare av blodstamceller en sista utväg. I Sverige heter registret för blodstamceller Tobiasregistret, en länk mellan patienter och givare.

Men till slut fick Emma ett glädjande besked.

– Lyckan var enorm när jag fick veta att min yngsta lillasysters vävnadstyp var identisk med min, och alltså en perfekt donator, säger hon.

Den 17 april, 2015, fick Emma Ojala sina nya stamceller. Den allra finaste och mest kärleksfulla gåva någon kan få, förklarar hon.

– Min syster gav en del utav sig till mig, för att jag skulle få möjligheten att få vara med och se min dotter växa upp.

Emma förklarar att hon inte hade överlevt utan sin lillasysters stamceller.

– Hon gav mig livet och jag kommer att vara henne evigt tacksam.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.