Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emma, 28, drabbad av både hjärntumör och bröstcancer

Emma Skoglund drabbades som 22-åring av en hjärntumör. Sedan fick hon även bröstcancer.
Foto: Emmas blogg: http://finest.se/emmaskoglund/
Emma har genomgått behandling med strålning och cellgifter samt opererats flera gånger.
Foto: Emmas blogg: http://finest.se/emmaskoglund/
Efter att ha drabbats av bröstcancer fick Emma cellgifter och genomgick dubbel mastekomi. Expressen publicerar bilderna med Emma Skoglunds godkännande.
Foto: Emmas blogg: http://finest.se/emmaskoglund/

60 000 personer drabbas av cancer i Sverige varje år.

Två tredjedelar av dem är över 65 år.

Emma Skoglund, 28, drabbades av en kronisk hjärntumör vid 22. Sedan fick hon bröstcancer. Nu är även hennes syster svårt cancersjuk.

– Allt jag kan göra är att finnas där för henne, stötta och lyssna, säger Emma Skoglund.

På söndagen är det Världscancerdagen. Olika evenemang och paneldiskussioner arrangeras för att rikta fokus mot sjukdomen.

Emma Skoglund, ursprungligen från Borlänge men boende i Västerås är själv engagerad i Ung cancer. Hon ansvarar för medlemsträffar och ska börja föreläsa. Cancerfighter kallar hon sig själv.

Bloggar och ska börja föreläsa

Emma är mycket öppen med sin sjukdom och vad hon tvingats gå igenom - bland annat dubbel mastektomi på grund av bröstcancern. Allt skildras med smärtsam uppriktighet på hennes blogg och Instagramkonto.

– Att träffa andra i samma situation och engagera mig ger mig energi. Det känns som att jag gör något meningsfullt med mitt liv, förklarar Emma Skoglund i Expressen TV på söndagsmorgonen.


Emma hoppas att forskning och nya behandlingar ska kunna hjälpa henne och andra cancerdrabbade.
Foto: Emmas blogg: http://finest.se/emmaskoglund/

Hon var 22 då hon drabbades av den hjärntumör som visade sig vara kronisk. Trots flera operationer och strålbehandling går det inte att bli av med den helt.

– Tumören var stor som ett ägg och tryckte på flera platser i hjärnan. Den sitter på ett taskigt ställe, berättar Emma.

Det var som att trycka på pausknappen i livet. Hon som skulle ta sin examen och börja jobba fick plötsligt kämpa för sin överlevnad. Läkarbesök, behandlingar, väntan.


Efter att ha drabbats av bröstcancer fick Emma cellgifter och genomgick dubbel mastekomi. Expressen publicerar bilderna med Emma Skoglunds godkännande.
Foto: Emmas blogg: http://finest.se/emmaskoglund/

Läkarna lyckades halvera tumören och det var lugnt i tre år. Sedan började tumören växa igen. I augusti skulle Emma in och opereras för tredje gången. Då upptäcktes en knöl i bröstet vilket visade sig var bröstcancer.

Hon tog bort båda brösten och fick cellgifter. Nu är bröstcancern under kontroll - hjärntumören tampas hon fortfarande med. Hur orkar hon?

– Visst är det osannolikt att jag som ung drabbas av två cancerformer. Orättvist? Ja - men livet är ju orättvist. Jag går igenom min kamp mot cancer, andra har annat att tampas med. Så är det i livet.


Emma Skoglund med sin syster Hanna som också drabbades av bröstcancer och nu är svårt sjuk.
Foto: Emmas blogg: http://finest.se/emmaskoglund/

2015 fick även Emmas syster Hanna bröstcancer. Där ser det tufft ut, ingen behandling hjälper och Hanna är svårt sjuk. Cancern har spridit sig till lever och skelett.

– Att stå bredvid som anhörig är svårt, man känner sig maktlös. Som drabbad kan jag göra en massa saker för att försöka hjälpa kroppen, men när det gäller min syster kan jag inte göra annat än att bara finnas där, stötta henne och lyssna. Det känns otroligt frustrerande att inte kunna göra mer, säger Emma.

På bloggen skriver Emma om känslokaoset efter beskedet om systern:

"Att jag i dag pratat med min syster och frågat henne vad hon vill göra...hur hon vill ha sin sista tid - oavsett hur lång eller kort den är. Just det är så konstigt att ta in. Det är för stort, det går bara inte. Jag vill somna, vakna och inse att det bara var en dålig dröm. En mardröm utan dess like, men det var inte verkligt. Det är inte vår verklighet".


Emma Skoglund i en poddcast om cancer. Nu ska hon även ut och föreläsa om att vara ung och drabbas av sjukdomen.
Foto: Instagram

För egen del känner hon sig ändå mer hoppfull nu. Med operationer, cellgifter och strålning har hon kunnat köpa sig tid.

– Jag är inne på sjunde året nu efter att jag blev sjuk, och det har hänt saker inom forskning och behandlingar. Det är mitt hopp. Jag mår ändå ganska bra i dag, med tanke på omständigheterna.Emma känner att hennes fokus i livet skiftat. Det är inte de snabba kickarna som gäller längre.

– Förr krävdes så mycket för att jag skulle vara glad. Jakten på mer saker och lycka. Jag mår bra av att inte stressa så mycket längre och kan känna mer glädje nu än när jag var frisk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.