Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma, 26: Sluta kommentera kroppen

Emma Ravandoni dotter Ester är ett år gammal och Emma har precis kommit tillbaka till jobbet efter att ha varit föräldraledig.
Foto: Privat
Under den korta tiden som hon hittills har jobbat har hon fått kommentarer av kolleger, direkt riktade mot hennes kropp.
Foto: Privat
När Emma Ravandoni, 26, kom tillbaka till jobbet efter sin föräldraledighet blev hon förvånad över hur kollegerna reagerade på hennes kropp.
Foto: Privat

När Emma Ravandoni, 26, kom tillbaka till jobbet efter sin föräldraledighet blev hon förvånad över hur kollegerna reagerade på hennes kropp.

– De påpekade att de inte kände igen mig och att jag hade blivit större. Det är tröttsamt att människor tar sig rätten att kommentera min kropp, den är inte till för andra att bedöma, säger hon.

Emma Ravandoni dotter Ester är ett år gammal och Emma har precis kommit tillbaka till jobbet efter att ha varit föräldraledig. Men det blev inte helt som hon hade tänkt sig.

Under den korta tiden som hon hittills har jobbat har hon fått kommentarer av kolleger, direkt riktade mot hennes kropp.

– Jag var smalare före och när jag kom tillbaka till jobbet så var det flera på jobbet som sa att de inte kände igen mig. "Ja men, du väger ju lite mer nu antar jag", sa de och försökte släta över det, säger Emma.

"Ställd och ledsen"

Förra veckan fick hon ytterligare en kommentar om sin kropp.

– De påpekade att de inte kände igen mig och att jag hade blivit större. Jag har blivit ställd och ledsen båda gångerna. Andra gången ifrågasatte jag dock och frågade hur de tänkte. Men det är svårt ibland att komma på något att svara direkt efter att det har hänt, så jag skrev om det på Instagram i stället.


LÄS MER: Agnes Wold: Gravida får ångest av råden


"Jag har funderat och funderat, men inte kommit fram till varför andra människor tar sig rätten att kommentera min kropp? Tar sig rätten att jämföra och värdera den? Min kropp är bara min. Och jag är så tacksam som har den.

Jag orkar inte skratta lite försiktigt när någon påpekar att jag blivit tjock. Det är två stycken som sagt det till mig, och säkert det femdubbla som tänkt tanken men inte sagt det högt. Jag talar till er alla; min kropp är bara min, och den är helt fantastisk! ", skriver hon i inlägget.https://www.instagram.com/p/BKDBiPMgPeo/


– Det var många som kommenterade med att de kände igen sig. Dels i det här med att man får kommentarer om hur stor man är när man är gravid och sedan kravet på att man snabbt ska komma tillbaka till sin form, säger Emma och fortsätter:

– Det är extremt tröttsamt att människor tar sig rätten att kommentera min kropp, den är inte till för andra att bedöma.

Respekt för kroppen

Emma, som tidigare har haft ätstörningar, var själv lite orolig för hur hennes kropp skulle ändras efter graviditeten.

– Men när jag blev gravid så fick jag en helt annan respekt för min kropp som jag aldrig upplevt tidigare. Det är så sekundärt hur min kropp ser ut, det viktiga är att den fungerar. Den ser inte ut som tidigare, men jag tycker om den.


LÄS MER: Angelica: Sluta klaga på era gravidkroppar!


Emma vill att fler människor tänker till hur de uttrycker sig mot gravida och mammor – man vet inte vad de har för historia med sin kropp.

– Man vet inte vilka konsekvenser det får för personen och egentligen ska folk ge blanka fan i hur min kropp ser ut, det är ingen som har med den att göra, förutom jag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.