Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emma, 18: ”Hade huvudvärk konstant”

Allt fler och allt yngre kvinnor drabbas av sjuklig stress.
Emma Hagen, 18, mådde så dåligt att hon glömde bort var hon bodde. Foto: Skärmavbild / SVT
Småbarnsmamman Linda Henriksson berättar om sin utbrändhet i Uppdrag granskning. Foto: Skärmavbild / SVT

Allt fler och allt yngre kvinnor drabbas av sjuklig stress.

Sedan 2011 har antalet unga kvinnor som sjukskrivit sig ökat med 370 procent, rapporterar SVT:s ”Uppdrag granskning”. 

En av dem är studenten Emma Hagen, 18.

– Då var det så illa så jag glömde bort var jag bodde, säger hon i programmet.

Ohälsa kopplad till stress har ökat kraftig i Sverige under de senaste åren – och de unga som drabbas blir allt fler.

Störst är ökningen bland kvinnor mellan 25 och 29 år. Där har sjukskrivningarna ökat med 370 procent sedan 2011. Bland yngre kvinnor, i gruppen 16 till 24 år har de som känner, oro, ängslan och ångest ökat från 27 till 44 procent mellan 2008 och 2018.

Trenden syns även bland de ännu yngre – de som inte börjat arbeta än. Sju av tio tjejer i nionde klass känner sig ganska eller mycket stressade av skolarbetet. Motsvarande andel bland killar är fem av tio.

I dokumentären ”Sjukt stressad” har SVT:s ”Uppdrag granskning” följt fyra unga kvinnor som drabbats av ohälsosam stress.

Emma, 18: ”Jag hade huvudvärk konstant”

En av dem är Emma Hagen, 18. Hon drömmer om att bli frisör med sin egen salong. I programmet närmar sig studenten, men efter en krasch under sommaren 2018 känns drömmen svårare att nå. 

Under fjolårets sommarlov hade Emma Hagen jobbat heltid, tagit körkort och drivit blogg. Hösten kom med en smäll av trötthet som hennes omgivning var först att märka av.

– Jag hade huvudvärk konstant, jag mådde ofta illa, jag åt inte lika mycket som jag brukade göra. Det var så jag kände att de kanske ändå kunde ha rätt, säger Emma Hagen i Uppdrag granskning.

Emma Hagen, 18, sov fyra till sex timmar per natt innan kraschen. Foto: SVT

För Emma gick det så långt att hon glömde bort var hon bodde. Men när hon på sin praktik tog upp att hon kände sig utbränd blev hon inte trodd.

Tillslut blev hon sjukskriven, något hon beskriver som att ”skjuta sig själv i foten” efter ett liv där hon gett 110 procent.

– Nu när jag mår som sämst då ligger jag på rygg i min säng om jag lyckas komma så långt. Annars lägger jag mig på golvet och bara gråter, säger Emma Hagen i programmet.

Bea, 19: ”Livet är intensivt”

Flera personer i dokumentären berättar att de såg utbrändheten som något som drabbar andra. De säger också att de inte förstod problemet förrän det var försent.

Den 19-åriga studenten Bea Filipes berättar att hon trodde att hennes intensiva vardag var något helt normalt. Bilden hon hade av sig själv stämde in med uppfattningen hon hade om omvärlden.

– Jag trodde att det är vad man gör, man jobbar, pluggar, gör saker intensivt för att livet är intensivt, men det slutade på ett helt annat sätt än jag förväntade mig, säger Bea Filipes i programmet.

Bea Filipes trodde inte att hon skulle drabbas. Foto: Skärmavbild / SVT

Linda: ”Tror inte man kan förstå” 

Småbarnsmamman Linda Henriksson delger också sin berättelse i Uppdrag gransknings dokumentär. Hon var mitt i karriären som mäklare när hon blev utbränd.

Plötsligt raserades bilden av det perfekta livet, med fina Instagram-bilder, två barn och härligt giftermål. 

– Jag tror inte att man kan förstå hur trött man är om man inte varit där, för det går inte att beskriva. Det är som att vara extremt bakis och bara vänta på nästa dag för att det här ska vara över. Man klarar av att vara bakis en dag men att vara det dag för dag för dag, vecka för vecka för månad, det tar på psyket, säger Linda Henriksson i programmet.

Linda Henriksson var mitt i karriären när utbrändheten slog till. Foto: SVT

Utmattningen gjorde att Linda inte klarade av att vara ensam med barnen. I dokumentären funderar hon på sina prioriteringar. Hade hon valt annorlunda och tagit hand om sig själv hade hon kanske inte blivit sjuk, resonerar hon.

– Det tycker jag är jättejobbigt, säger Linda Henriksson i Uppdrag granskning.

Hela Uppdrag gransknings dokumentär, i sex delar, finns publicerad på SVT Play. 

Sjuklig stress

Den sjukliga stressen ökar.

 

Bland kvinnor mellan 25 och 29 år har sjukskrivningarna ökat med 370 procent sedan 2011.

 

I gruppen 16 till 24 år har de som känner, oro, ängslan och ångest ökat från 27 till 44 procent mellan 2008 och 2018. De som känner svåra besvär av oro, ängslan och ångest har ökat från strax under 7 till 14 procent.

 

Sju av tio tjejer i nionde klass känner sig ganska eller mycket stressade av skolarbetet. Motsvarande andel bland killar är fem av tio.

 

Källa: SVT:s Uppdrag granskning