Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emma tog ledigt när hunden dog – sparkades

De raserna är Sveriges populäraste hundar.
18-åriga Emma fick sparken när hon ville stanna hemma för att sörja. Foto: Privat/FACEBOOK
Den älskade hunden Milly hade gått bort dagen innan. Foto: Privat/FACEBOOK

Emma McNulty, 18, från Skottland fick sparken efter att hennes hund gått bort.

Hon ville ta dagen ledigt för att sörja, men det gick inte för sig enligt arbetsgivaren.

– Jag fick flera elaka meddelanden och tvingades jobba mitt skift, då ingen sorgperiod tilläts för husdjur, säger hon till brittiska Metro.

18-åriga Emma McNulty jobbade på ett kafé i skotska Bailieston. När hennes älskade yorkshireterrier Milly plötsligt gick bort efter 14 år i familjen blev hon väldigt ledsen.

Genast kontaktade hon sin arbetsgivare och bad om att få nästkommande dag ledigt för att sörja. Men det gick inte för sig.

– Jag informerade föreståndaren att jag inte kunde komma till jobbet eftersom jag var för förkrossad och fysiskt svag för att göra det, säger hon till brittiska Metro.

Men arbetsgivaren visade ingen hänsyn, skriver tidningen.

– I stället för att visa medmänsklighet och sympati, som det sagts i kontraktet, skickade de en rad elaka meddelanden och sa att jag behövde jobba mitt skift, då ingen sorgeperiod tilläts för djur, säger hon.

Att hitta en ersättare var hennes helt egna ansvar. Men då hon inte lyckades, och inte heller ville gå till jobbet dagen efter – fick hon ett mejl: Hon fick stanna hemma nästkommande dag, förutsatt att hon inte kom tillbaka någonsin.

Emma hade fått sparken.

Startat en namninsamling

Enligt Metro har brittiska arbetsgivare en skyldighet att låta anställda ta obetald ledighet under en rimlig tidsperiod efter att en familjemedlem gått bort. Men det finns ingen lag som säger att detta gäller husdjur.

Nu har Emma tagit saken i egna händer och startat en namninsamling – med snart 10 000 underskrifter, för att lagen även ska inkludera husdjur som har dött.

– Jag tycker det är vidrigt hur vissa företag tycker att det är acceptabelt att behandla någon på det här sättet utan ånger, ett dött husdjur är lika viktigt som en familjemedlem.

– Det är dags att företag erkänner detta och ger folk den tid de behöver för att sörja, utan att oroa sig över att bli av med jobben, säger hon till Metro.

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/