Emilie Bersaas, 19, gömde sig under en säng samtidigt som hon hörde skottlossningen utanför. "Det var fasansfullt", säger Emilie till Sky News. Foto: Sky News
Emilie Bersaas, 19, gömde sig under en säng samtidigt som hon hörde skottlossningen utanför. "Det var fasansfullt", säger Emilie till Sky News. Foto: Sky News

Emilie Bersaas: Jag sprang och gömde mig under sängen

Publicerad
Uppdaterad
Emilie Bersaas, 19, sprang för sitt liv och gömde sig under en säng.
Utanför byggnaden hörde hon skottlossningen som befaras ha tagit livet av mellan 20-30 personer på ön Utøya i Norge.
- Det var fasansfullt. Ett tag var skottlossningen väldigt nära byggnaden, och jag tror att skott träffade byggnaden. Då skrek människorna i rummet bredvid väldigt högt, säger hon till Sky News på telefon.
Ett läger för det norska arbetarpartiets ungdomsförbund på ön Utøya utanför Oslo attackerades av en man utklädd till polis. Mannen sköt vilt omkring sig, och så många som 30 personer befaras vara döda efter skottdramat.

"Gömde mig"

En av de som klarade sig oskadad är Emilie Bersaas, 19. Efter den uppskakande upplevelsen pratade hon i telefon med Sky News i direktsändning. Hon befann sig då i en byggnad på ön efter att polisen gripit mannen.
- Jag sprang när jag hörde skottlossningen. Jag såg massa människor som sprang och skrek. Så jag sprang till närmaste byggnaden och gömde mig under en säng, säger Emilie Bersaas till Sky News.
Emilie Bersaas säger till Sky News att hon ännu inte har pratat med alla sina vänner, och att hon är väldigt orolig för hur de mår.

"Fasanfullt"

- Det var massa människor på en liten ö. Så jag är orolig för mina vänner. Jag har pratat med några av dem som gömde sig i samma byggnad. Men jag vet inte hur många av mina vänner mår.
- Det var fasanfullt. Ett tag var skottlossningen väldigt nära byggnaden, och jag tror att skott träffa byggnaden. Då skrev människorna i rummet bredvid väldigt högt.
Precis före det att Emilie Bersaas medverkade via telefon i Sky News direktsändning hade hon pratat med sina föräldrar.
- Det var overkligt. Jag ser fram emot att få träffa min familj och mina vänner, och hoppas att alla mår bra.
Oslos borgmästare Fabian Stang till Sky News med gråten i halsen:
- Jag önskar att jag hade varit där och kunde ha ställt mig framför de unga, vackra människorna och sagt till mannen att skulle skjuta mig, och låta dessa unga människor leva deras liv. Jag önskar att jag hade varit där...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag