16-åriga Emil Lindblad från Boden var ute och spelade basket med sina kompisar förra helgen.
– Han ringer mig kvart i tolv på natten och brölar i telefon och lät konstig, säger Sofi Karvonen.
När han förklarat att han ramlat och skadat sig åkte hon till basketplanen som ligger några minuters bilfärd bort. Emils kompis hjälpte till att stötta upp honom så att han kunde ta sig till bilen.
– Han var alldeles vit och det rann blod från huvudet så vi åkte givetvis in till akuten direkt, säger Sofi Karvonen.
Slungades bakåt
I bilen på väg till akuten, som ligger ungefär två mil bort, berättar Emils kompis om vad som hade hänt. Killarna gjorde bicepscurl och Emil höll sin kompis med ena armen.
– Men när han hängde över staketet så gick han ner för djupt så han inte orkade. På något sätt slungas han över staketet av den andra killens tyngd, gjorde som en volt, huvudet hamnade bakåt och han hamnade på hakan och bröt dessutom näsan, berättar Sofi Karvonen.
Emil Lindblad svimmade av händelsen och var medvetslös i cirka fem minuter. Under tiden ringde kompisarna till ambulansen. Men där fick de svaret att det inte var ett prioriterat fall och undrade om de 16-åriga killarna inte hade bil och själva kunde ta sig till akuten.
– Det var väldigt otäckt så som hans kompis beskrev fallet och man undrar hur de prioriterar. Ligger man och blöder från huvudet och är medvetslös i fem minuter så har ju hjärnan helt klart påverkats. Man ringer ju inte SOS Alarm om man inte måste. Hans kompis var jättearg när de inte fick hjälp och jag blir arg och besviken, säger Sofi Karvonen.
Beror mycket på inringaren
Sophie Abrahamsson arbetar på pressjouren på SOS Alarm. Hon förklarar att en bedömning görs med hjälp av ett medicinskt beslutsstöd varje gång en person ringer in.
– Man utreder hjälpbehovet utifrån uppgifterna från den person som ringer in.
Kan det alltså vara avgörande om ni skickar en ambulans eller inte beroende på hur personen som ringer in beskriver händelsen?
– Det är klart att det beror på hur den inringande personen beskriver det. Men det är alltid utifrån symptom och vad som hänt som vi avgör om vi skickar en ambulans eller inte, säger Sophie Abrahamsson.
Hon kan inte uttala sig specifikt om Emil Lindblads fall, men uppmanar honom och hans mamma att kontakta dem.
– Om de känner att de blivit felaktigt bemötta vill vi gärna komma i kontakt med dem så att vi kan utreda vad som har hänt. Vi vill att alla känner sig trygga med att ringa 112 och få den hjälp de behöver, säger Sophie Abrahamsson.