Emanuel Karlsten: Risken är ett kaos vi inte tidigare sett

Publicerad
Uppdaterad
Aldrig förr har internets sårbarhet presenterats tydligare. Aldrig har min egen dumtrygghet blivit mer uppenbar.
Fjäll föll från mina ögon i natt. Fjäll kommer falla från tusentals ögon imorgon.
Det riskerar att skapa ett kaos som vi inte sett i modern digital tid.
Säkerhetshålet är inte nytt. Senast häromveckan berättade "Uppdrag granskning" i SVT om hur känsligt öppna trådlösa nätverk är. Men då krävdes att någon relativt kunnig medvetet valde just dig att attackera. Det program som nu sprids på nätet innebär att samma kunskap blir allmän.
Föreställ dig det kaos det kan skapa, de hemligheter som kan läcka ut.
Skitsnacket om chefen kollegan mejlat, de hemliga kärleksbreven som gymnasie-eleven internpostat på Facebook. Eller de identiteter som kommer kapas. Med ett klick är du inne och kan skicka mejl från någon annans konto.

Jag som sällan skärras av säkerhetshot och integritetsproblem darrar plötsligt som ett asplöv. Och förstår inte hur det ska lösas. Problemet sitter så djupt att sajter knappast kan fixa det med en handvändning. Även om jag kan ladda ner program som skyddar mig kommer de flesta svenskar inte veta hur, eller att det ens är ett problem.
Men samtidigt programskaparen skapat kaos har han också gjort oss en tjänst. Han har visat exakt hur utsatta vi är. Hur dåligt våra mest betrodda sajter sköter vår säkerhet.
Men allra mest hur dåligt vi själva tar hand om vår säkerhet. Den läxan lär du dig bäst genom att följa råden här nedanför.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag