Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emanuel Karlsten: Konspirationsteorierna kommer att flöda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Anklagelsen mot Julian Assange kommer att slå ner som en bomb i internetvärlden. Och dela den. Med Wikileaks har Julian Assange blivit en internets Che Guevara. En frihetsrevolutionär, en nytänkare, en symbol. Men också hatad och jagad av amerikanska myndigheter. Lita på att konspirationsteorierna kommer att flöda.

Givetvis finns ingen skyldig innan dom har fallit. Lika lite som att någon är oskyldig. Det faktumet kommer att splittra den hittills unisona hyllningssång som sjungits om Julian Assange. 

 För även om Wikileaks är långt mycket mer än en mans arbete är Julian Assange det enda ansikte vi har fått att identifiera den revolutionerande organisationen med. En organisation som saknar jämförelse i historien. 


Deras läckta film som visade hur amerikanska soldater kallblodigt sköt ner civila offer är redan en historisk symbol för kriget i Irak. De 90 000 läckta dokumenten om Afghanistan är så omfattande att det fortfarande bedöms komma avslöjanden från dem. Aldrig tidigare har hemligstämplade dokument gjorts tillgängliga för allmänheten så systematiskt, så ofta. Aldrig har någon blivit en lika tydlig symbol för det nya, hierarkilösa internet.


Allt medan USA:s myndigheter står maktlösa och generat får godta att ett gäng gratisarbetare drar ner byxorna på dem. Givetvis agerar de och givetvis känner Julian Assange sig hotad. För Dagens nyheter har Wikileaks grundare berättat hur han ibland tvingas förse sig med livvakter, och flera gånger har rykten om hans död spritts när han obemärkt försvunnit från en stad, för att dagen efter dyka upp på andra sidan jordklotet. USA kan han inte längre besöka utan att bli anhållen och internet kokar av rykten om att USA utövar påtryckningar mot sina allierade för att gripa Assange.

 Jag utgår från att det i och med anmälan kommer att konspireras flitigt om att CIA till sist lyckats infiltrera även svenska myndigheter.

 Men de allra flesta kommer nog att känna som jag. Ta sig för pannan, häpna och undra: Vad ska man tro?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.