Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt svenskt blodproppsfall efter Astra Zenecas vaccin

FHM om Astra-vaccinet: "Avstämningar med internationella myndigheter".
Astra Zenecas coronavaccin.
Foto: MAURO UJETTO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MAURO UJETTO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Emer Cooke, generaldirektör för EMA.
Sören Andersson, vaccinansvarig vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: Lena Katarina Johansson / Folkhälsomyndigheten

Ännu en svensk kvinna har drabbats av blodpropp i kombination med brist på blodplättar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Hittills har nu totalt tre fall bekräftats i Sverige.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA slog på onsdagen fast att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin ”Vaxzevria” och allvarliga biverkningar som blodproppar, brist på blodplättar och blödningar – men att det är väldigt sällsynt och rör sig om enstaka fall.

– Det här förändrar ingenting i de rekommendationer som vi har, sa Sören Andersson, vaccinansvarig vid Folkhälsomyndigheten om beskedet från EMA.

Det tredje och senaste fallet med en möjlig koppling mellan blodpropp och covidvaccinering med Astra Zenecas vaccin kom in till Läkemedelsverket på onsdagen, skriver TT. Fallet rör en kvinna i 60-årsåldern. 

Drygt två veckor efter vaccination konstaterades hon med blodproppar i lungan i kombination med låga nivåer av blodplättar samt misstänkt blödning. Kvinnan har vårdats på sjukhus men ”är nu på bättringsvägen”, enligt Läkemedelsverket.

Ovanlig koppling slogs fast

Under onsdagen höll EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, en presskonferens där de presenterade slutsatserna i utredningen om allvarliga biverkningar från Astra Zenecas vaccin mot covid-19. 

Redan innan presskonferensen släppte de sina slutsatser i ett pressmeddelande. 

”EMA:s säkerhetskommitté fastslår i dag att ovanliga blodproppar med lågt antal blodkroppar ska listas som en väldigt ovanlig sidoeffekt av Vaxzevria (tidigare känt som Covid-19-vaccin Astra Zeneca”, skriver EMA. 

Astra Zenecas vaccin i Sverige

12 mars

Läkemedelsverket påbörjar en så kallad signalprocedur kring Astra Zenecas vaccin efter att det några ovanliga biverkningar från vaccinet inom EU. Det rör sig om koaguleringssymtom som blodproppar med lågt antal blodplättar och blödningar.  

16 mars

Efter att flera andra länder pausat vaccinering med Astra Zenecas vaccin så följer Sverige efter och pausar vaccinet. 

18 mars

En preliminär utvärdering av EMA kommer fram till att nyttan med vaccinet överstiger riskerna. 

25 mars 

Sverige beslutar sig för att återuppta vacciner med Astra Zenecas vaccin för människor över 65 år, grundat på EMA:s bedömning. 

7 april 

EMA redovisar sina slutsatser från granskningen av Astra Zenecas vaccin. De konstaterar att det finns en möjlig koppling mellan vaccinet och de allvarliga biverkningar som rapporterats, och att vaccintillverkaren måste redovisa dessa som ovanliga biverkningar. Folkhälsomyndigheten meddelar efteråt att de tills vidare står fast vid beslutet om att tillåta vaccinet för personer över 65 år. 

För Sveriges del innebär det att ”Vaxzevria” kommer få en ny innehållsförteckning där det framkommer att kombination av blodproppar och låga nivåer av blodkroppar är en ”mycket sällsynt” biverkning, vilket betyder att det rör sig om mindre än en av 10 000 personer som drabbas. 

– Men vi tror att det är betydligt färre antal fall, säg en av 100 000. Det är svårt att ge en uppskattning av storleken på risken, det bygger fortsatt på rapporter som rapporterats in av hälso- och sjukvården och där är det svårt att sätta en exakt siffra, säger Ulla Wändel Liminga, chef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, under en pressträff senare på onsdagen. 

Den 25 mars, efter att ha pausat vaccinet, beslutade Folkhälsomyndigheten att det skulle tillåtas för personer över 65 år. 

– Det här förändrar ingenting i de rekommendationer som vi har från 25 mars. Vi ska sätta oss in i detaljerna, säger Sören Andersson, vaccinansvarig vid Folkhälsomyndigheten. 

Tidigare frisk svensk kvinna dog i biverkningar

I Sverige har cirka 252 000 personer fått vaccinet och inom EU/EES-området och Storbritannien har cirka 34 miljoner människor fått det, enligt Läkemedelsverket. 

Tre fall med de allvarliga biverkningarna i form av blodproppar och lågt antal blodplättar har nu rapporterats i Sverige, varav en av personerna avled, enligt Läkemedelsverket. 

– Det var en väsentligen tidigare frisk kvinna. Utifrån Pracs (EMA:s expertpanel) konklusion om vaccinet och den här typen av händelser är det stor sannolikhet att det finns en koppling till vaccinationen, säger Veronica Arthurson vid Läkemedelsverket, och berättar att fallet har granskats som del av EMA:s undersökning. 

Inom EU rör det sig om 86 fall med allvarliga biverkningar fram till 21 mars, enligt EMA. 

– 18 fall var med dödlig utgång, säger Sabina Strauss vid EMA:s forskningskommitté. 

Richard Bergström: ”Jag vill inte sätta någon åldersgräns”

Direkt efter presskonferensen meddelade Storbritannien att alla under 30 år i landet, kommer erbjudas att välja andra vaccin än Astra Zeneca, rapporterar bland annat BBC. 

I Sverige är en sådan åtgärd överflödig efter enbart personer över 65 år får vaccinet. 

– Om Folkhälsomyndigheten bibehåller 65 plus så kommer de yngre inte att erbjudas Astra Zenecas vaccin. Och framåt sommaren har vi tillräckligt, enorma mängder kommer i juni, juli. Men jag vill inte sätta någon åldersgräns. Den stora målbilden klarar vi i vilket fall, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till Dagens Nyheter

Han konstaterar att fallen är väldigt sällsynta och menar att det inte går att dra några slutsatser kring ålder eller kön kring dem som drabbas. 

Väldigt sällsynta fall

Hittills har de flesta av de rapporterade fallen inträffat bland kvinnor yngre än 60 år, inom två veckor efter vaccineringen, skriver EMA. 

Det är dock inte utrett vad i vaccinet som skulle kunna orsaka biverkningarna. 

– Det här är sannolikt orsakat av någon reaktion i immunsystemet där vaccinet medverkar, säger Ulla Wändel Liminga. 

EMA anser dock att fördelarna med vaccinet överväger nackdelarna med att dra tillbaka det och säger att fallen med biverkningar är väldigt sällsynta. 

– Vi behöver använda vaccinen vi har för att skydda oss mot de förödande effekterna av covid-19, säger Emer Cooke under presskonferensen.  

Larmrapporter om misstänkta biverkningar som blodproppar, blödningar och lågt antal blodplättar efter vaccinering fick flera länder att tillfälligt dra tillbaka vaccinet. 

– Det är viktigt att både vaccinerade personer och de som vaccinerar vet vad riskerna, säger Cooke.

Storbritannien erbjuder unga att välja annat vaccin

Det är nu upp till respektive land och bestämma hur vaccinet ska användas. 

– Nationella beslut om hur vaccinet används optimalt bör ta hänsyn till det rådande pandemiläget i varje land och faktorer såsom sjukhusvården och tillgängligheten av vaccin, säger Emer Cooke.

Sverige, som har ett par fall med allvarliga biverkningar, var en av länderna som pausade vaccinet, vaccineringar med Astra Zeneca för personer som fyllt 65 år har sedan dess återupptagits. 6 600 lediga vaccintider – Uppmaningen: ”Boka nu”

Vaccinsamordnaren: ”Jag förstår frustrationen”.

Tre teorier: Därför triggas biverkningarna

Forskaren om vad som kan ligga bakom blodpropparna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.