Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EMA misstänker koppling till ovanliga biverkningar

Foto: EMA / EMA
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Europeiska läkemedelsmyndigheten misstänker att det finns kopplingar mellan Janssens vaccin och allvarliga biverkningar.

Både EMA och Läkemedelsverket uppger att nyttan överväger riskerna.

– Janssens vaccin är effektivt för att förebygga covid-19, säger Sabine Strauss, ordförande för EMA:s riskbedömningskommitté.

Direktrapport: Coronaviruset

Europeiska läkemedelsverket EMA har hittat en misstänkt koppling mellan Janssens vaccin och blodproppar och låga halter av blodplättar.

– Efter en noga genomförd undersökning av de misstänkta biverkningarna efter vaccinering med Janssens vaccin har vi slagit fast att det handlar om misstänkta biverkningar, säger Sabine Strauss, ordförande för EMA:s kommitté för riskbedömning av läkemedel, vid en pressträff.

Misstänkta fall hittade i USA

Enligt myndigheten har man hittat åtta fall av den misstänkta biverkningen i USA, varav en som haft dödlig utgång, fram till den 13 april. Inga fall har hittats i EU. Totalt har omkring sju miljoner människor fått vaccinet i USA.

– Det har varit en väldigt liten distribution av vaccinet i EU, säger Emer Cooke, ordförande för EMA, vid pressträffen.

Man bedömer, precis som med Astra Zenecas vaccin, att nyttan överväger riskerna med vaccinet i och med att de misstänkta biverkningarna är extremt ovanliga. Myndigheten uppger dock att personer som fått vaccinet ska vara uppmärksamma på biverkningar som svullna ben, bröstsmärtor, andnöd och magsmärtor.

I ett pressmeddelande skriver svenska Läkemedelsverket att även de drar slutsatsen att nyttan överväger riskerna.

– Janssens covidvaccin är effektivt i att förebygga covid-19, en väldigt allvarlig sjukdom, säger Sabine Strauss.

Liknar biverkningarna från Astra Zeneca

Alla misstänkta biverkningar har drabbat människor under 60 år upp till tre veckor efter vaccinationstillfället. Enligt myndigheten är biverkningarna ”väldigt lika” de som en del personer fått av Astra Zenecas variant.

– Det är ett väldigt ovanligt tillstånd. Det är väldigt sällan man ser en kombination av blodproppar och låga nivåer av blodproppar, säger Sabine Strauss.

Hon påpekar att båda vaccinen utgår från så kallade adenovirus, men att det ändå finns skillnader mellan dem.

– Till exempel är Astra Zenecas vaccin baserat på adenovirus från schimpanser, medan Janssens adenovirus kommer från människor. Det finns också skillnader i spikeproteinen i vaccinen.

Anders Tegnell: Inget tyder på risker med att blanda vacciner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.