Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EMA inleder granskning av Janssens vaccin

Tegnell om vaccinen: ”Ett visst svinn måste man räkna med”
Janssens vaccin befaras ge samma ovanliga biverkningar som Astra Zenecas – nu utreder EMA.
Foto: Weerapat Wattanpchaya / Colourbox
Runtom i Sverige pågår vaccinationer mot covid-19.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en undersökning av Janssens vaccin.

Farhågan är att det ger upphov till samma ovanliga biverkningar som Astra Zenecas vaccin.

Hittills har fyra misstänkta fall upptäckts.

Det började med ett fall redan under de kliniska studierna, och sedan vaccinet nödgodkänts och rullas ut i USA har ytterligare tre fall upptäckts. Det handlar om fall av misstänkta biverkningar i form av blodproppar och låga halter av blodplättar från Janssens vaccin.

Nu inleder den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en utredning kring vaccinet. I första hand kommer de att undersöka om det är Janssens vaccin som orsakar blodpropparna - vilket det i nuläget inte finns några belägg för, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

Kan listas som biverkning

EMA betonar att utredningen är en säkerhetsåtgärd och det inte är fastställt att propparna beror på vaccinet. Myndigheten menar att ett troligt utfall för utredningen kan bli att utöka bipacksedeln för vaccinet.

EMA har tidigare utrett liknande biverkningar hos Astra Zenecas vaccin och tog då beslutet att lista blodpropparna som en mycket ovanlig biverkning.

Janssens vaccin används hittills bara i USA, men har godkänts av EU-kommissionen för användande i EU 11 mars – även om det dröjer ytterligare ett antal veckor innan vaccinet börjar distribueras i unionen.

Ytterligare biverkning kopplad till Astra utreds

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) tittar närmare på ännu en eventuell risk med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. Ett fåtal personer som fått vaccinet har senare drabbats av en ovanlig åkomma där de minsta blodkärlen springer läck.

Dessa läckage – så kallat kapillärläckagesyndrom – orsakar i regel svullna vävnader och sänkt blodtryck. I förlängningen kan det orsaka organsvikt och vara livshotande. De fem fallen har rapporterats in från något eller några europeiska länder till EMA:s databas.

Det är för tidigt att säga om det finns något som helst samband mellan vaccinet och kapillärläckagen, framhåller EMA, som i detta skede flaggar för att det är något som man behöver titta närmare på.

Hittills har inga fall i Sverige rapporterats.

EMA: Möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.