Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elvis lever vidare i Mörarp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Henrik Högström

Graceland ligger bortom räckhåll för de flesta svenska Elvisfantasterna. Men det går att hedra kingens minne på närmre håll. I Mörarp har Jocke Hallström förvandlat en gammal frisersalong till Elvis-museum. 

- Det är klart att det hade varit häftigt att vara på Graceland i dag. Jag var där för fem år sedan och det var en fantastiskt stor upplevelse.

I Mörarp utanför Helsingborg verkar det amerikanska populärkulturella arvet frodas och må bra. På Bjuvsleden ligger den k-märkta Caltex macken med stjärbaneret i fönstret ett slappt stenkast från Jocke Hallströms Elvismuseum. Jocke förklarar att garagedelen fungerade som frisersalong tidigare och att det var självklart att baxa in samlingen dit när han flyttade in i huset för ett år sedan.

Väggar med Elvis

 Väggar och vrår är fyllda med Elvis-memoriabilia, skivor, filmer, speglar och prylar. På en upp och nervänd flyttbox står ett upplyst Graceland som dockhus och en bit bort tronar Elvis-flippret som är en personlig favorit.

 – Den är väl pricken över i:et. Den kommer direkt från USA och gjordes bara i 2000 exemplar, säger ägaren som har en klar bild av hur det var när Elvis dog.

 – Jag var fem år, tre månader och en dag gammal. Det var ju en sorgens dag och det handlade om Elvis död hela dagen på TV och i radio.

 Själva intresset för lastbilschauffören Presley väcktes i hemmet när pappan spelade sina skivor och singlar. Och sedan har det "bara rullat på", säger Jocke som också kör lastbil.

Imponerade av samlingen

 Samlingen har fått gott betyg. Jocke berättar att han hade amerikanska turister på besök kring midsommar. De var vederbörligen imponerade av Joakims samling.

 – De trodde inte att det fanns så mycket elvisprylar utanför USA.

 Och även om det har kostat att bygga upp samlingen så verkar utgifterna vara en klok investering.

 – Det är bättre än aktier. De bara stiger i  värde.


 Den som är intresserad av att se samlingen kan ta kontakt med Jocke och komma överens om tid för en guidad visning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.