Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elvira, 24, ska opereras för sin endometrios – i London

Nu ska Elvira opereras utomlands.Foto: Maria Eberfors
– Jag har haft ont varje dag i flera år nu, säger hon.Foto: Maria Eberfors

Elvira Eberfors, 24, lever med extrema smärtor varje dag.

Nu hoppas hon kunna få hjälp med sin endometrios – i London, Storbritannien.

– Jag har haft ont varje dag i flera år nu, säger hon.

I sju år slussades Elvira Eberfors, 24, mellan läkare och specialister. Trots att allt tydde på den kroniska sjukdomen endometrios – som innebär att celler som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern – var det ingen som ställde diagnosen.

För varje år som gick rotade sig smärtan djupare, tills Elvira slutligen påverkades så mycket att hon varken kunde studera eller arbeta.

Särskilt minns hon en kommentar hon fick från en gynekolog.

– Han sa att jag ”nog får släppa det här nu och acceptera att det är som det är”. Han ville inte sätta diagnosen. När jag frågade vad det annars kan vara sa han bara att han inte vet, berättar Elvira.

Foto: Maria Eberfors

Smärtorna, som till en början liknade extrem mensvärk, började utvecklas i samband med puberteten. Ibland kunde hon svimma tvingas till akut sjukvård.

– Ju äldre jag blev, desto mer ont fick jag. I gymnasiet var det illa, då kunde jag missa hela veckor för att jag fick så ont. Det var kramper, yrsel, illamående … det var riktigt illa.

”Smärta varje dag”

Symptomen kulminerade när Elvira Eberfors bytte behandlingsform från p-piller till hormonspiral 2014. Smärtorna var allvarliga och skoven kom oregelbundet men ofta.

Hon behandlades som en endometriospatient, men läkare ville ändock inte diagnosticera.

– Jag har försatts i klimakteriet kemiskt, gått på dubbla p-piller och fått testa olika smärtstillande i försök att behandla endometriosen.

Foto: Maria Eberfors

Hösten 2016 fick hon träffa en läkare i Örebro som konstaterade att Elviras misstankar har varit rätt från början.

– Jag fick diagnosen av henne, hon sa att det var uppenbart. Då hade jag smärta varje dag. Jag har haft ont varje dag i flera år nu.

Fick diagnosen – men symptomen kvarstår

Livet förändrades, men hon lider likväl av symptomen än i dag. När titthålsoperationer i Sverige inte har gett resultat började Elvira blicka ut över landets gränser.

Elvira har sökt sig till sjukhuset The Princess Grace i London för att genomföra en operation.

Foto: Maria Eberfors

– Det finns en titthålsoperation där de skär bort cystor eller sammanväxningar eller ett område där det sitter endometrios. Man får inte bort det om man bara bränner, som man gör i Sverige, säger Elvira.

– En av tio kvinnor har endometrios, det är extremt många. Många av dem drabbas så hårt att de inte kan studera eller jobba. Jag hoppas att det här kan boosta andra att inte ge upp när läkare i Sverige säger att de inte kan göra mer.

”En stor glädje i min tuffa situation”

Hur känner du inför operationen?

– Jag ser fram emot det, men jag är också orolig för hur jag ska orka. Jag vet att de kommer göra sitt absolut bästa.

I en vädjan på Facebook har Elvira Eberfors mamma bett om stöd för att kunna finansiera operationen, som kostar ungefär 100 000 kronor.

– Det är helt fantastiskt! Att det är så många som visat sitt stöd kunde jag aldrig tro. Det är en stor glädje i min tuffa situation.

Endometrios

Ungefär var tionde kvinna i barnafödande ålder får endometrios som ger besvär.

 

En dryg tredjedel av alla kvinnor som har svårt att bli med barn har endometrios.

 

När man har endometrios är det vanligt att man har ont i nedre delen av magen och diarré eller förstoppning, särskilt när man har mens och runt ägglossning.

 

Andra symtom kan vara att man får ont vid samlag, ont när man kissar eller bajsar, urinträngningar, svårt att bli gravid.

 

Om man misstänker att man har endometrios ska man kontakta en en gynekolog eller en vårdcentral.

 

Källa: 1177.se