Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elving, Irene, Torborg och Ingemar dog – hård kritik mot äldreboendena

Flera anhöriga vill anmäla äldreboenden efter virusspridningen: ”Det är förjävligt”.
Elving Gustafson, 89, bodde på äldreboende när han blev smittad av covid-19.Foto: Privat
Torborg Mårtensson.Foto: Privat
Foto: Privat

Över 4 000 personer i Sverige har dött i covid-19, och omkring hälften av dem bodde på äldreboenden.

Samtidigt har Ivo hittat allvarliga brister i var tionde verksamhet. En av många som mist livet är 89-åriga Elving Gustafson. 

– Han var en väldigt omtänksam person. Det är förjävligt det här, att det skulle gå på det här viset, säger dottern Carina Gustafson.

Elving Gustafson bodde på ett äldreboende i Vänersborg och led av flera sjukdomar redan innan coronakrisen. För några veckor sedan började han spy, fick diarré, blev förvirrad och sängliggandes.

– Han mådde väldigt, väldigt dåligt. Sköterskan sa att de hade tagit ett covid-19-test, och på lördagen fick vi reda på att han hade det, berättar Elvings dotter Carina Gustafson.

Sista gången hon träffade sin pappa var bara ett par dagar innan han gick bort. Då ställde hon sig utanför hans balkong och bad personalen att öppna dörren så de kunde prata med varandra, men ingen hade tid. 

– Pappa såg mig till slut, han låg i sin säng, och då började vi vinka till varandra. Till slut var det pappa som tog initiativet och tittade på mig och så sa han bara ”hejdå”.

Elvings dotter Carina Gustafson tror att han blev smittad på äldreboendet.Foto: Privat
Carina Gustafson hade ett speciellt band med sin pappa Elving.Foto: Privat
Familjens hälsning till Elving innan han dog.Foto: Carina Gustafson / Privat
Carina Gustafson tog farväl av sin älskade pappa genom balkongdörren på äldreboendet.Foto: Carina Gustafson / Privat

Irene, 95, dog bland smutsig disk och använda blöjor

Irene Gustavsson hade arbetat i stort sett hela sitt liv på sjukhuset i Katrineholm. Hon tyckte om att påta i trädgården och var väldigt mån om människor i sin omgivning, berättar barnbarnet Sören Gustavsson.

Den 13 mars fyllde Irene 95 år. Samma dag stängdes hennes äldreboende för allmänheten. 

Några veckor senare fick familjen veta att Irene blivit dålig och testats positivt för corona. Bara tre dagar senare gick hon bort. När Sören Gustavsson skulle tömma sin farmors boende fick han en chock.

– Så möts jag av en stark odör i hela lägenheten. Det står en massa disk, smutsigt på golvet, det känns inte som att de har städat på hur länge som helst. När jag kommer in i badrummet så ligger det gamla blöjor där. Vi vet ju inte hur länge det har varit så.

Sören upplever inte att han fick någon riktig förklaring från boendet. Han ställer sig också frågande till hur smittan kunde ta fart trots nedstängningen, och har nu anmält saken till Inspektionen för vård och omsorg.

Irene Gustavsson dog av corona en kort tid efter sin 95-årsdag.Foto: Privat
När Irene Gustavssons barnbarn Sören skulle tömma hennes rum möttes han av ett stökigt rum och använda blöjor.Foto: Sören Gustavsson
Sören Gustavsson hittade bland annat kläder och använda blöjor på golvet i sin farmors lägenhet.Foto: Sören Gustavsson

Ingemar, 81, fick kraftiga kramper – sonen tog farväl genom ett fönster

Även Magnus Brattlöf från Åled har förlorat en nära anhörig i coronakrisen. Hans pappa Ingemar var inlagd på ett demensboende i Helsingborg, och fördes till sjukhus efter att ha fått kraftiga kramper. När Magnus kom till infektionsmottagningen så möttes han upp av personal som meddelade att Ingemar fått bekräftad covid-19. 

– Det fanns skyddskläder om jag ville gå in, men jag valde faktiskt att stå på utsidan. Det var inte riktigt så man hade räknat med att det skulle bli. Ingen vill ju dö i corona, det är en hemsk död. Pappa hade syrgas och drog ändå efter mer luft, berättar Magnus Brattlöf.

Magnus Brattlöf är besviken på hur krisen hanterats: ”Det är uselt att samhället inte klarat av att skydda de allra svagaste”.Foto: Privat

”Det fruktansvärda är rädslan”

Torborg Mårtensson, 89, blev krasslig i april. Hon följde nyheterna noga och bad personalen på sitt serviceboende i Västerås att inte komma in till henne utan munskydd. 

– Men det hade de gjort, så hon var väldigt upprörd, berättar barnbarnet Susann Mårtensson.

Några dagar senare gick Torborg bort i bekräftad corona.

– Det fruktansvärda är rädslan som jag också delade med henne, det var ingen inbillning. Hon dog ju av det, säger Susann Mårtensson.

När Torborg Mårtensson gick bort konstaterade läkaren att covid-19 var dödsorsaken. Hon blev 89 år gammal.Foto: Privat
Susann Mårtensson planerar att anmäla sin mormors serviceboende till Inspektionen för vård och omsorg.Foto: Susann Mårtensson / Privat

Personalens larm inifrån boenden

Expressen har tidigare rapporterat om att personal på äldreboenden slagit larm om en ohållbar situation – med brist på skyddsutrustning, handgjorda visir som återanvänds flera gånger och ett system där personal ena dagen jobbat med covid-patienter och dagen efter med andra patienter.

Susann Mårtensson, Magnus Brattlöf och Carina Gustafson är alla kritiska till hur boenden och myndigheter hanterat situationen. De överväger nu att göra varsin Ivo-anmälan.

– Pappa var inlåst och isolerad hela tiden. Hur i jösse namn kunde han då bli smittad?, frågar sig Carina Gustafson.

– Jag belastar inte personalen. Men jag såg att de inte alltid hade munskydd eller förkläden med långa armar. Ibland hade de visir, ibland inte.

Magnus Brattlöf, vars pappa blev 81 år gammal, är övertygad om att bristen på skyddsutrustning har bidragit till de höga dödstalen.

– Det var besöksförbud två månader innan pappa sjuknade in, så det är ju tveklöst att personalen har smittat honom. Hade Folkhälsomyndigheten gått ut och rekommenderat att man skulle använda andningsskydd, visir och förkläde så tror jag inte alls vi hade haft den här smittspridningen på boendena. 

Allvarliga brister i var tionde verksamhet

Och Inspektionen för vård och omsorg har fullt upp just nu. Enligt Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo, har man sedan mitten av mars fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg.

– Ungefär 40 procent bedöms vara av allvarlig karaktär. Äldreomsorgen sticker ut, och den risktyp som är störst är vårdhygien, sa hon under en pressträff den 27 maj.

Med anledning av anmälningarna har Ivo gjort en tillsyn av mer än tusen verksamheter inom framför allt äldreomsorgen, och hittat brister av allvarlig karaktär i var tionde verksamhet.

”Minst 40 procent bedöms vara av allvarlig karaktär”

 

SE MER: Personalens larm inifrån äldreboendet

Jobbade utan skyddsutrustning – blev själv smittad: "Jag var livrädd"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.