Henning Mankell är ombord på ett av fartygen. Foto: Stella Pictures
Henning Mankell är ombord på ett av fartygen. Foto: Stella Pictures

Elva svenskar ombord

Publicerad
Uppdaterad
Elva svenskar ska finnas ombord på Ship to Gaza-fartygen, enligt ett tidigare pressmeddelande från Palestinagrupperna.
Bland dessa författaren Henning Mankell och konstnären Dror Feiler.
- Israels beteende är fullkomligt avskyvärt, säger Dror Feilers son Tigran Feiler till Expressen.se.
Det är oklart exakt hur många svenskar som finns ombord på något av Ship to Gaza-fartygen. I ett tidigare pressmeddelande skrev Palestinagrupperna att det handlade om följande elva personer:
• Kim S Aguayo, Palestinagrupperna.
• Ulf Carmesund, Broderskapsrörelsen.
• Mehmet Kaplan, riksdagsledamot (MP).
• Henning Mankell, författare.
• Henry Ascher, barnläkare.
• Victoria Strand, överläkare och med. dr.
• Dror Feiler, konstnär.
• Saman Ali, kassör Ship to Gaza.
• Mattias Gardell, religionshistoriker.
• Amil Sarsour, Ship to Gaza i Uppsala.
• Edda Manga, fil. dr. i idéhistoria.

"Orimlig militär insats"

Eva Bergman, Hennings Mankells fru, pratade med sin man senast i går kväll. Hon har inte fått tag på den kända författaren under morgonen.
- Jag tycker det är väldigt viktigt att omvärlden reagerar oerhört starkt på den här fullständigt sanslöst orimliga militär insatsen på internationellt vatten. Det är helt oacceptabelt. Jag hoppas att Carl Bildt reagerar oerhört kraftfullt, säger hon.
Hon var beredd på att något kunde hända, men inte att det skulle bli så våldsamt.
- Det som händer är det som palestinierna har fått utstå i många år. Men det här, att det skulle bli en sådan militär kraft, är helt vansinnigt. Det kan man säga att vi är chockade över.

"Rent piratdåd"

Bokförläggaren Dan Israel är gift med läkaren Victoria Strand som var med på Ship to Gaza. Han arbetar dessutom med författarna Henning Mankell och Mattias Gardell, som också var på fartygen.
- Jag är otroligt upprörd. Jag vet inte vad som har hänt med min fru, jag utgår från att hon inte har kommit till skada, hon var inte på den båten. Men framförallt är jag upprörd över att Israel begår ett rent piratdåd. De har kapat en båt på internationellt vatten och mördat mellan två och femton människor enligt olika uppgifter, säger Dan Israel.
Han har varit i kontakt med UD men de har inte kunnat säga någonting nytt. Och frun, Victoria Strand, har han inte pratat med sen igår.
- Ingen har kunnat prata med nån, men jag har inte fått några indikationer på att hon har kommit till skada. Jag utgår ifrån att israelerna inte har gjort någonting, men jag vet inte.
Victoria Strand är läkare och var med på fartyget för att kunna hjälpa till med sjukvård. Dan Israel är orolig, men samtidigt stolt över sin fru.
- Hon visar i handling vad andra pratar om och vågar riskera sitt välbefinnande. Självklart har jag varit orolig men jag trodde inte att Israel skulle skjuta. Men Victoria skulle säkert ha åkt även om hon visste vad hon vet nu.
Vad ska du göra i dag?
- Jag sitter vid datorn och försöker ta reda på vad som händer. Sen ska jag demonstrera på Sergels Torg klockan sex, säger Dan Israel till Expressen.se.

Ingen kontakt

Expressen pratade på måndagsmorgonen med Ulf Carmesunds hustru Ulrika Englund:
- Jag såg att han twittrade vid 04 i morse. Men det finns ingen kontakt med skeppet. Jag har kontakt med de som står bakom Ship to Gaza. Det är klart att jag förstod att det fanns risker med att han åkte, men att det skulle gå så här långt är ändå förvånade, säger Englund vid 08-tiden.
Dror Feiler ringde sin son vid 04.30, svensk tid. Det är den senaste kända kontakten med någon ombord på fartygen.
- Jag vet inte vad som hände men samtalet bröts. Han hann säga att det skepp han befann sig på, Sofia, var det enda skepp som ännu inte hade tagits över. De var omringade av militärbåtar och helikoptrar som flög över. De hörde skott och chockgranater. Då försökte jag fråga honom om han kunde bekräfta dödsfall men den frågan hörde han aldrig, säger Tigran Feiler.
Är du orolig?
- Det är klart att jag är orolig. Jag hoppas att det inte har hänt någonting. Men jag har sett en del av de bilder som har visats i turkisk tv, israelerna verkar inte ha några spärrar alls. De skickar ned topputrustade kommandosoldater bland civila passagerare, det är fullständigt avskyvärt, säger Tigran Feiler till Expressen.se.
Han vill påpeka att den israeliska räden inträffade på internationellt vatten.
- Där har de ännu mindre rätt att angripa fartyg med civila passagerare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag