Elva personer som intensivvårdats för svår influensa har avlidit. Bilden från Karolinska sjukhuset är från ett annat tillfälle. Foto: Gunnar SeijboldElva personer som intensivvårdats för svår influensa har avlidit. Bilden från Karolinska sjukhuset är från ett annat tillfälle. Foto: Gunnar Seijbold

Elva personer som intensivvårdats för svår influensa har avlidit. Bilden från Karolinska sjukhuset är från ett annat tillfälle.

 Foto: Gunnar Seijbold
AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina JohanssonAnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson
AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson

Elva personer har dött i säsongens influensa

Publicerad

Antalet influensasmittade fortsätter öka.

Hittills har 122 personer krävt intensivvård. I den gruppen finns både barn, en gravid kvinna och annars friska medelålders personer.

Elva svenskar rapporteras ha dött i sviterna av influensan hittills.

– Vi vill inte skrämmas. Men vi vill uppmana den som blir svårt sjuk, och exempelvis får svårt att andas, att kontakta sjukvården, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Säsongens influensa fortsätter härja. Enligt den nya rapporten från Folkhälsomyndigheten fortsätter antalet fall att öka, även om ökningstakten verkar avta senaste två veckorna.

– Vi har ett ökat antal fall, men tror att vi är nära toppen nu, säger AnnaSara Carnahan.

Det influensavirus som dominerat hittills är influensa A H1N1, svininfluensan. Men nu börjar ett annat virus, influensa B att öka.

– Vi brukar se det mönstret i slutet av en influensasäsong, att fler får influensa B. Vi kan förvänta oss att barnen kan komma att drabbas mer då.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot årets influensa

Influensa B ökar

Samtidigt så leder influensa B i regel inte till lika många allvarligt sjuka som svininfluensan.

– På sikt kan det göra att belastningen på intensivvården minskar. Men det kan dröja ett tag innan vi ser någon effekt eftersom man kan behöva intensivvårdas en längre tid i samband med svår influensa, säger AnnaSara Carnahan.

Normalt sett brukar kroniskt sjuka och åldringar vara särskilt utsatta för att bli riktigt dåliga av influensa. Hjärtsjukdomar, lungsjukdomar som astma och kol, nedsatt immunförsvar, graviditet och att vara 65 år eller äldre är riskfaktorer för att bli svårt sjuk av svininfluensa. Men typiskt för svininfluensan är att den kan orsaka besvärliga lunginflammationer, även annars friska vuxna i arbetsför ålder kan drabbas hårt.

Influensa - elva barn har sökt intensivvård

De flesta som intensivvårdats är mellan 40 och 54 år. Av de som behövt intensivvård och är mellan 40 och 64 år tillhör majoriteten inte någon riskgrupp. I gruppen finns även elva barn under 15 år och en gravid kvinna.

– Därför vill vi påpeka att man ska kontakta vården, exempelvis 1177, om man blir svårt sjuk. Det kan vara att man har hög feber som inte ger med sig på flera dagar eller att man har svårt att andas även i vila. Man kan sätta in antivirala medel och de har bäst effekt om de ges så tidigt som möjligt, säger AnnaSara Carnahan.

Elva personer som intensivvårdats för svår influensa har avlidit. Detta enligt statistik från intensivvårdsregistret för personer som avlidit inom en månad efter influensadiagnosen. Men sannolikt har ännu fler har dött, det finns ett stort mörkertal av personer som inte ingår i statistiken eftersom de inte intensivvårdas och/eller inte fått diagnosen influensa. Varje säsong avlider i snitt 1000 personer av influensa, främst äldre.

LÄS MER: Svininfluensan tillbaka: "Kan vara början på större utbrott"

"Ibland kan sportlovet bryta influensatoppen"

Nio av elva döda hör till någon riskgrupp för att bli svårt influensasjuk. Tre av de avlidna var mellan 50 och 60 år, fem mellan 60 och 70 år, två mellan 70 och 80 år och en över 80 år. Två av elva avlidna var vaccinerade och två var ovaccinerade. För de övriga döda är det okänt om de vaccinerats mot influensa eller ej.

Nu är det sportlovstider på många håll i landet, och det kan bryta smittspridningen.

– Ibland kan sportlovet bryta influensatoppen. Men vi har ju inte sportlov samma vecka runtom i landet och därför får den inte lika stor effekt som jullovet, säger AnnaSara Carnahan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag