Foto: LAURENT CIPRIANI / AP
 Foto: LAURENT CIPRIANI / AP

Elva lejon hittade döda – misstänks ha förgiftats

Publicerad

Elva lejon har hittats döda i en nationalpark i Uganda.

Myndigheten Uganda Wildlife Authority misstänker att de blivit förgiftare, skriver Sky News. 

De döda lejonen anträffades i drottning Elizabeths nationalpark.

Totalt rör det sig om åtta lejonungar och tre honor.

Myndigheten Uganda Wildlife Authority utreder händelsen, och man misstänker nu att lejonen medvetet har blivit förgiftade.

Enligt myndighetens talesperson Gessa Simplicious ska djuren ha dödats för att ha gett sig på lokalinvånarens boskap.

– Vi vet att de här lejonen var friska och vi misstänker att de har blivit förgiftade av invånare i närheten som bor granne med nationalparken.

Minister fördömer händelsen

Även Ugandas minister i turismfrågor, Ephraim Kamuntu har gått ut och fördömt den misstänkta förgiftningen, som han kallar för "självisk".

Ytterligare 200 lejon lever i nationalparken, som även tidigare drabbats av liknande händelser.

2010 dog fem lejon i ett liknande misstänkt fall av förgiftning. Mellan maj 2006 och juli 2007 dödades 15 lejon i samma område, skriver The Guardian.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag