Elva frågor och svar om Palme-vapnet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ingemar Krusell, tidigare biträdande spaningschef för Palmeutredningen under många år. Han kan mordvapnet på sina fem fingrar och svarar här på frågor om revolvern som var så kraftfull att den kunde genomborra vissa pansartyper.


Bertil Johansson, 70, är teknisk expert på Svenska Pistolskytteförbundet och aktiv inom forskning och utveckling för militärindustrin. Han svarar här på tekniska frågor om det misstänkta mordvapnet.

1. Var var det för typ av vapen som dödade statsminister Olof Palme?

Det var en Smith & Wesson 357:a. Och sedan är det ganska säkert att det inte var något kortpipigt vapen utan det var åtminstone en åttatumspipa på den.


2. Vad är de karaktäristika som kan stämma med kulorna som dödade statsministern?

Det är spåren efter räfflorna i vapnets pipa. Men Palmekulorna vet vi varifrån ammunitionen har kommit och vi vet när den är stöpt och allting genom blyisotopsundersökningen som vi gjorde då.3. Hur pass välbevarade är kulorna som hittades på brottsplatsen?

Det tråkiga är att det är väldigt dåliga spår på båda Palmekulorna. Den ena är någorlunda välbevarad, den som gick genom Palmes kropp och låg bara några meter ifrån honom där vid nedgången till tunnelbanan. Den andra, som låg på andra sidan Sveavägen och avlossades mot Lisbet Palme, den har ju slagit i gruset som det hade sandats med så det blev massa spår från kristaller och sådant i gruset.


4. Går det att med hundraprocentig säkerhet koppla dem till ett visst vapen?

Experterna tyckte att det var väldigt svaga spår att det skulle bli svårt att identifiera säkert även om man hittade vapnet. Men det kommer gå att med någorlunda säkerhet. Om det finns en absolut överensstämmelse så är det ett fall framåt ändå, för då finns en möjlighet att det kan handla om samma vapen.


5. Hur pass troligt är det att Perssons nya revolver skulle kunna vara den som tog livet av Palme?

Det skulle ju vara en fantastisk situation om det vore på det sättet. Men jag är lite skeptiskt till det där utifrån den kulan som han visade upp först (i tv-programmet "Veckans brott"). Det var ju en helt annan sorts ammunition. Om det var den kulan som han visade upp i tv så har den inget med den sortens ammunition som användes vid Palme-mordet att göra.


6. Vad är det som gör GW:s vapen intressant?

Det som väckte hans intresse var ju att han fick ett positivt svar från NFC att det fanns vissa överensstämmelser mellan spåren på den här kulan och spåren som var på Palmekulorna.


7. Kan det röra sig om andra revolvrar?

Ja, det är tyvärr så att det finns ett par andra vapen, en Sturm Ruger bland annat. De är licenstillverkade de där, och är samma typ, samma sorts vapen egentligen. Det är kopior av Smith & Wesson. Och sedan finns det även en spansktillverkad revolver som det skulle kunna vara.


8. Vad utmärker en Smith & Wesson 357 jämfört med andra vapen?

Det är en revolver, vilket innebär att den har ett roterande kammarstycke. Revolvern är en gammal konstruktion som har förfinats med tiden. Man kan tycka att den borde ha konkurrerats ut av halvautomatiska pistoler men i modernt utförande är den väldigt tillförlitlig och har hög precision. Amerikansk polis har länge favoriserat den. Just den här kalibern utvecklades för att man ville ha större vapenverkan.  Patronen har samma loppkaliber men är lite längre än sin föregångare som hette Smith & Wesson 38 Special för att ej förväxla dem.9. Krävs det en skicklig skytt för att hantera en sådan revolver?

Vapnet är inte svårare att hantera än något annat handvapen men är alla svåra om man inte har ett offer på nära håll framför sig. Revolvern är snarare tacksammare att hantera än andra handvapen, dock är det lite stuns och kraftig rekyl i den här kalibern.10. Kulorna som hittades på mordplatsen var av typen Winchester Western 357 Magnum 158 grain Metal Piercing - vad kan man säga om den?

En expert skulle sannolikt inte ha valt den här projektilen. Den var en favorit hos amerikansk vägpolis som behövde kunna skjuta hål i bilplåt. Om man misstänkte att offret hade skyddsväst hade det varit logiskt att använda en hårdnosad projektil. Men om syftet var att döda snabbt hade man använt en projektil med mjuk spets som vidgas när den träffar, som vid jakt där man vill ha snabb avblödning.


11. Hur vanliga är sådana här revolvrar på svarta marknaden?

Tack och lov är det ytterst sällan våra lagliga vapen förekommer i brottsliga sammanhang. De som är intressanta de vapen som är åtkomliga på den svarta marknaden för denna sorts klientel. Min uppfattning är att de vapen som i strid ström kommer in i landet är av östeuropeisk modell. I den mån det är handvapen är de ofta rysktillverkade. Man kan förvänta sig att det finns en del sådana här vapen i floran men mängden är begränsad. Det som är mest gångbart bland kriminella i Sverige är militära automatvapen men om man tittar på polisens beslag ser man att även revolvrar förekommer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.