Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elsparkcyklar förbjuds i amerikansk stad

Foto: ADAM DAVER/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN

Brady Gaulke, 26, befann sig på en elsparkcykel när han blev påkörd av en stadsjeep i Nashville, Tennesse. 

Enligt polisen hade han en hög alkoholhalt i blodet. 

Nu förbjuds elsparkcyklar i staden. 

– Det är inte rättvist mot våra invånare att låta detta fortsätta, skriver stadens borgmästare David Briley. 

Den 16 maj blev Bradley Gaulke påkörd av en stadsjeep när han körde en elsparkcykel i staden Nashville. 

Han fick allvarliga skador och avled tre dagar senare på sjukhus. 

Flickvännens krav efter dödsolyckan: Förbud

Efter dödsolyckan krävde Bradley Gaulkes flickvän ett förbud mot elsparkcyklar i staden, rapporterade lokaltidningen Tennessean.  

Och för några dagar sedan gjorde borgmästare David Briley henne till viljes. 

– I dag har jag meddelat stadens sju skoterföretag om mitt beslut att avsluta testperioden och förbjuda elsparkcyklar från våra gator. Vi har sett hur dessa fordon påverkar säkerhet och tillgänglighet, och det är inte rättvist mot våra invånare att låta detta fortsätta, skriver borgmästare på Twitter. 

https://twitter.com/MayorBriley/status/1142111554021859328

Senare under samma dag som borgmästaren gick ut med förbudet så meddelade polisen i Nashville att olyckan var Bradley Gaulkes fel, efter en månadslång utredning. 

Körde från trottoar in i korsning – berusad

Bradley Gaulke hade nära 2 promille alkohol i blodet när han blev påkörd – mer än dubbelt så mycket som den tillåtna halten i delstaten. 

Vittnen uppger att att Gaulke bröt mot trafikreglerna och svängde vänster från trottoaren in i en korsning – framför stadsjeepen. 

”Efter att ha analyserat informationen som samlats från olycksplatsen, ha talat med vittnen och blivit klara med utredningen är den sannolika orsaken till krashen att Brad Gaulke manövrerade en elsparkcykel på ett oaktsamt sätt medan han var alkoholpåverkad”, skriver polisens utredare i sin rapport. 

Jonathan Hermansson dog efter olycka med elsparkcykel

Även Sverige har upplevt ett dödsfall med elsparkcykel. I slutet av maj avled 26-årige Jonathan Hermansson då han skulle korsa Drottninggatan i Helsingborg och blev påkörd av en bil. 

Den populära Youtubern Lucas Simonsson, 27, slog sig också ordentligt när han tidigare i juni körde omkull med en elsparkcykel i Göteborg. 

Han fick sy elva stygn, sju i pannan och fyra i ett öra. 

”Som vuxen är det väldigt lätt att tänka: ”Jag behöver ingen hjälm för att åka spark, det går så långsamt”. MEN en sådan sparkcykel kan gå upp till 35 km/h i nerförsbacke och då kan man skada sig rejält ifall man ramlar”, skrev han i ett Instagram-inlägg. 

I takt med att elsparkcyklar växer i popularitet så har sjukhusen fått in allt fler patienter som skadats i olyckor med fordonen.