Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elpriset i norr rusar mot toppnivå

Hur mycket el kan man spara, när stängs elen av och vad är worst case scenario för vintern?
Elpriserna rusar.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
I norra Sverige kan priserna nå toppnivåer.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Elpriserna lyfter i hela landet på måndag, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

För elprisområde 1 och 2 – den norra delen av landet – blir prisnivån den högsta på minst ett år.

– Jag tror spontant att morgondagens pris är det högsta någonsin i SE1 och SE2, och då menar jag sedan vi delade in Sverige i fyra elområden, säger elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

Dagspriset på terminsmarknaden hamnar på exakt samma nivå i alla fyra prisområden på den svenska elmarknaden, 2:78 kronor per kilowattimme i snitt. Det kan jämföras med prisnivåer på lite drygt 20 öre per kilowattimme för bara tio dagar sedan.

Huvudskälet till måndagens – och helgens – höga elpriser är enligt Christian Holtz att vattenkraftproducenter i Luleälven påbörjat sin isläggning – som tillfälligt minskar verkens produktion.

– Man började med isläggningen i torsdags och ska hålla på med det till och med måndag eller tisdag. Det är något man gör varje år inför vintern, eftersom man vill ha ett jämt fint istäcke på älven som vattnet kan flyta under, säger han.

Enligt Vattenregleringsföretagen, som hanterar isläggning i ett antal stora älvar mellan Dalarna och Västerbotten, har processen där ännu inte kommit igång.

TT: Att isläggningen i just Luleälven påverkar priset på det här sättet, hör det till vanligheterna?

– Nej, det gör det nog inte. Men Luleälven är den största och viktigaste älven, och rent kraftproduktionsmässigt är det den man brukar ha koll på varje år, säger Christian Holtz.

Låg vindkraftproduktion

En annan delförklaring till den höga prisnivån är enligt Christian Holtz en för tillfället låg vindkraftproduktion i Norden och i norra Tyskland. Även fallande temperaturer anses spela in och öka efterfrågan på energi.

Såväl dags- som timprisen är exakt de samma i landets fyra elprisområden under måndagen – enligt prissättningen på Nord Pools hemsida – med en topp på 3:68 kronor per kilowattimme under eftermiddagen.

– Fram till för två år sedan var det väldigt vanligt med samma pris i hela Sverige. Men på senare år har man byggt ut mycket vindkraftsproduktion i norr och stängt ned i söder. Vi har därtill haft stora problem i överföringskapaciteten, vilket gjort att vi kanske vant oss med stora prisområdesskillnader, säger Holtz.

Se mer

"Elpriserna peakar – bolånen ligger kvar"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.