Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elpriserna rusar – nu pekas Putin ut

Jacob Dalton, elprisexpert på Tibber, om prisbilden framöver.
Rysslands president Vladimir Putin beskylls för det höga elpriset i Storbritannien.
Foto: VLADIMIR SMIRNOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

I Storbritannien rusar nu elpriserna och så många som 1,5 miljoner hushåll kan få svårt att ens betala sina räkningar.

Samtidigt anklagas Putin för att hålla rysk gas som gisslan.

Syftet: Att få Europa att godkänna gasledningen Nord Stream 2.

Kring den ryska gasledningen Nord Stream 2 utspelar sig ett politiskt spel på hög nivå. För att den ska börja leverera gas till Europa krävs dock att den godkänns av såväl Tyskland som EU.

Frågan är kontroversiell eftersom det ryska statskontrollerade bolaget Gazprom ligger bakom projektet.

I Sverige har elpriset den senaste tiden nått rekordnivåer. Även om vi är i stort sett självförsörjande på fossilfri el påverkas marknaden av priserna ute i Europa, där kostnaden för bland annat olja och gas är historiskt hög.

Varor kan bli dyrare

I Storbritannien varnas nu för att så många som 1,5 miljoner hushåll inte kommer att ha råd med el om priserna fortsätter att stiga. Också vanliga varor kan komma att stiga i pris, när leverantörer och försäljare ser allt högre summor på elräkningen.

Analytiker säger till Daily Mail att elpriset kan väntas vara fortsatt rekordhögt även under vintern.

Tidigare i veckan sa Rysslands vice premiärminister Alexander Novak att Nord Stream 2, om den tillåts börja leverera, skulle kunna lösa Europas elbekymmer.

Skulle kunna lösa problemet

Uttalandet spär på anklagelserna om att Putin håller gasen som gisslan för att få ledningen godkänd. Om Ryssland ville skulle det gå att släppa på mer gas till Europa och därmed sänka elpriset, säger experter till Daily Mail.

Det är ”uppenbart” att Moskva stryper tillgången för att få Europa att godkänna ledningen, säger en regeringskälla till tidningen.

– Om Ryssland gör som landet har indikerat och ökar volymerna till Europa skulle det ha en lugnande effekt på marknaden, har Fatih Birol, verkställande direktör för Internationella energirådet, nyligen sagt.

Varnar för att godkänna

Brittiska parlamentariker beskriver Storbritannien som ”gisslan” i den ryska jakten på inflytande.

Men andra varnar för att öka pressen på att säga ja till ledningen.

– Putin har alltid använt ryska energikällor som ett politiskt vapen. Det vore djupt naivt av väst att falla till föga för utpressningen nu, säger Liberaldemokraternas ledare Ed Davey enligt Daily Mail.

Merkels mobilmiss under mötet med Putin

Merkel besökte Ryssland • Se Putins reaktion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.