Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elöverkänslige Dan överklagar domen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dan Bengtsson klädd i sin rymddräktslika overall.
Foto: Lars Alexi/GP/IBL

Elallergikern Dan Bengtsson, 63, fortsätter att strida för en strålningsfri zon runt huset.

Nu överklagar han kommunens nej till mark- och miljödomstolen.

"Vi har fått lämna bostaden ett stort antal gånger på grund av strålningsnivåer som kroppen inte klarat", skriver han.

Expressen har i flera artiklar berättat om Dan Bengtsson från Venjan utanför Mora, som säger sig vara elöverkänslig. Han får huvudvärk, stickningar i hjärtat och tinnitus.

Redan 2006 skickade Dan Bengtsson in ett medborgarförslag till kommunen för att få till en strålningsfri zon runt sitt hem. I förslaget skulle effekttätheten kring parets bostad inte få överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter, jämfört med 500 000 nanowatt som är det normala i Sverige.

"Lång handläggningstid"

Kommunen bemötte förslaget med intresse och förra året ville Miljökontoret tvinga mobiloperatörer och statliga Teracom att rikta om sina master för att införa den strålningsfria zonen. Om beslutet hade gått igenom skulle stora delar av Mora kommun ha blivit utan mobiltelefon och tv.  Men den 6 mars i år stoppades planerna av miljönämnden i Mora och Orsa och senare också av länsstyrelsen i Dalarna.

Men Dan Bengtsson ger sig inte och har alltså vänt sig till mark- och miljödomstolen.

"Jag och min fru har vållats skada till följd av oskäligt lång handläggningstid i detta hälsoskyddsärende. Vi har fått lämna bostaden ett stort antal gånger på grund av strålningsnivåer som kroppen inte klarat", skriver han i överklagan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.