Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elon Musks planer – efter kolonin på Mars

Raketer ska skydda mot asteroider.
Starship ska ta människan till Mars.
Foto: SPACEX/ UPI/ SHUTTERSTOCK
Elon Musk har storslagna planer.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Elon Musk har storslagna planer – efter det att han lyckats bygga sin koloni på Mars.

”Om vi lyckas ger det förutsättning för människan att bli interstellär”, skriver han på Twitter.

Elon Musk planerar att bygga en koloni på Mars. Det har han talat om många gånger. Hans företag SpaceX utvecklar just nu rymdfarkosten Starship med syftet att transportera människor och föremål till vår grannplanet, med slutmålet att bilda en koloni där – något han tror är nödvändigt för människans överlevnad. 

2024 eller 2026, då Jorden och Mars är i rätt linje med varandra, beräknas de första försöksfärderna genomföras. Sedan är förhoppningen att kolonin ska kunna börja byggas omkring 2050. 

Vad han har tänkt sig sen har han inte talat om, men häromdagen fick han en fråga om det av en följare på Twitter, vilket Independent uppmärksammat. 

”Om vi lyckas att bli självförsörjande på Mars, kommer vi att ha passerat ett av de största filtren. Det ger oss förutsättningar att bli interstellära. Jorden är omkring 4,5 miljarder år gammal, men vår livsform finns fortfarande inte på flera planeter och det är extremt osäkert hur mycket tid vi har kvar att lyckas med det,” svarar Elon Musk och menar alltså att människan ska kunna etablera sig på planeter i andra solsystem.

https://twitter.com/elonmusk/status/1463562289643151360

Utvecklar den kraftfullaste rymdfarkosten hittills

Just nu förbereder SpaceX för att för första gången skjuta upp Starship i omloppsbana. Någon gång i början av nästa år kommer farkosten lyfta från Texas och landa någonstans utanför Hawaii. Man har redan genomfört fem testflygningar av den nyskapande farkosten, fyra av flygningarna har slutat med en förstörd farkost. 

När Starship är färdigutvecklad kommer den tillsammans med sin boosterraket vara den kraftfullaste någonsin. Den utvecklas också för att snabbt kunna återanvändas, vilket skulle kunna göra att hela flottor färdas fram och tillbaka mellan planeter.

– För att liv ska kunna bli multiplanetärt behöver vi kanske 1 000 farkoster eller något liknande, sa Elon Musk tidigare i månaden.

Twitterföljarna fick rösta om Musks aktier

Ska Elon Musk sälja Teslaaktier eller inte? Följarna fick rösta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.