Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elon Musk på plats i grottan i Thailand – se den unika filmen

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Techmiljardären Elon Musk, 47, lovade han skulle hjälpa till med att få ut pojkarna.

Nu är han på plats vid det thailändska bergsmassivet med sina superingenjörer.

Här intill kan du se hans unika film på Instagram inifrån grottan, där de sista fyra pojkarna och deras tränare är fångna i mörkret. 

Tidigt på tisdagsmorgonen gick de 19 dykarna in i grottan för den tredje dagens räddningsinsats. Målet är få ut de fyra återstående pojkarna och deras tränare ur grottan oskadda. 

Det är ett riskfyllt uppdrag som innehåller både vanskliga strapatser och dykning i trånga passager. Insatsen tar mellan fem och sex timmar, beroende på vilka hinder dykarna möter på vägen.

Elon Musk på plats med sitt superteam

Utöver proffsdykarna finns nu också techmiljardären Elon Musk – mannen bakom elbilsjätten Tesla och vd för Space X – på plats vid grottan.

Med sig har han ett helt lag med ingenjörer. 

På sitt Instagramkonto la han nyligen upp en video som visar räddningsinsatsen inifrån grottan – ett helt unikt material. 

https://www.instagram.com/p/BlBr_mAA9n3/

– Har just kommit tillbaka från grotta 3, skriver Elon Musk på sitt Instagramkonto. 

Däremot står det klart att de thailändska myndigheterna inte kommer sätta in techmiljardärens specialbyggda miniubåt i insatsen.

– Även om teknologi är bra och sofistikerad så lämpar den sig inte för det här uppdraget, säger delstatsguvernör Narongsak Osatanakorn i en kommentar.

Delade med sig av sina tankar

Inför den förestående resan till Thailand delade Elon Musk med sig av sina tankar om hur en räddningsinsats skulle kunna genomföras. 

Först var hans plan att borra ett hål i berget – och ta ut pojkarna den vägen. 

Sedan valde han att bygga specialminibåt – så pass liten att den skulle kunna ta sig in grottan trånga utrymmen och hämta upp pojkarna. 

Idén med u-båten gick inte igenom, men Musk har skrivit på sociala medier att han lämnat kvar den för eventuell framtida användning.

 

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.