Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elliot, 2, var nära att drunkna – räddades

Elliot räddades av en förbipasserande kvinna när han hamnade under vattnet. Här leker Elliot vid sjön efter olyckan.
Foto: Privat
Elliot fick vara på sjukhuset över natten. Här äter han middag.
Foto: Privat

Tvåårige Elliot och hans jämngamla kamrater smet ut från förskolan för att leka i sjön.

Det kunde ha blivit ödesdigert - minuter senare befann sig tvååringen under vattenytan.

I rätt ögonblick fick en förbipasserande kvinna syn på barnen och drog upp Elliot ur vattnet.

– Vi vuxna förstår vilka konsekvenser det hade kunnat få. Jag är enormt tacksam för att hon gick förbi där, säger hans mamma Malin Nordqvist, 34.

På onsdagsmorgonen i förra veckan var barnen på Kokalite förskola i Rotebro ute och lekte som vanligt på den inhägnade gården.

Panik utbröt när personalen märkte att tre av tvååringarna var försvunna. Alla passager till och från förskolan var stängda. Eftersom barnen är för små för att själva öppna de tröga grindarna så förutsatte personalen inledningsvis att de var kvar på fastigheten.

– Vi letade som galningar på gården, berättar Karin Sandberg som är verksamhetsansvarig.

Men då var de tre barnen redan på väg ned mot sjön Norrviken som ligger i nära anslutning till förskolan. Troligtvis hade tvååringarna lyckats smita ut ur en öppen grind och sedan omedvetet sopat igen sina spår genom att slå igen den.

Elliot med sin syster på stranden.
Foto: Privat

Lekte i vattnet - tappade kontrollen

Nere vid sjön var det dags att leka.

Elliot, som älskar att bada, går ned i vattnet och tappar kontrollen. En av hans jämnåriga kamrater står med benen i vattnet medan det tredje barnet står kvar på stranden.

I rätt ögonblick går en förbipasserande kvinna förbi längs med sjökanten. Hon hör de skrikande barnen och kastar sig ned i vattnet, berättar Elliots mamma Malin Nordqvist, som har varit i kontakt med kvinnan.

– Hon tog upp Elliot ur vattnet först eftersom han såg ut att vara illa däran, säger Malin.

Med fruktan för barnets hälsa ringer hon omedelbart 112 medan hon håller Elliot över armen. Ambulansen kommer snabbt till platsen och tar hand om Elliot, som får åka med till sjukhuset.


Elliot på sjukhuset efter olyckan.
Foto: Privat

Nedkyld och svårt att få kontakt

– Han var väldigt nedkyld. Han var omtöcknad och svår att få kontakt med inledningsvis, säger mamma Malin.

– Han har varit under vatten, men hur länge vet vi inte. Sjukhuspersonalen tror inte att han har varit medvetslös.

Elliot fick vara kvar på sjukhuset över natt för observation, men redan timmar efter händelsen hade tvååringen piggnat till och levde med full fart, berättar Malin.

Hon känner stor tacksamhet över att den förbipasserade kvinnan agerade så instinktivt och drog upp hennes son ur vattnet.

– Det hade kunnat sluta väldigt tråkigt men man får tänka på att det inte gjorde det. Det gick faktiskt bra.

Verksamhetsansvarig Karin Sandberg menar att man har goda rutiner för att hålla barnen under uppsikt när man vistas utomhus.

Förskolan: Vi ser över våra rutiner

Mamma Malin Nordqvist tillsammans med Elliot förra sommaren.
Foto: Privat

– Men någonstans har vi brustit, trots att vi har rutiner att stänga grindar och räkna barn så har det här kunnat hända, säger hon.

Händelsen med Elliot och de andra barnen ledde till att hon fattade beslut om att stänga förskolan för dagen, samtidigt som samtliga föräldrar kallades till ett möte under kvällen för att informeras om vad som hade hänt.

Inför framtiden har man nu vänt sig till kommunens säkerhetsavdelning för hjälp.

– Vi ska göra en grundlig genomgång av säkerhetssystemet hos oss och se om vi kan säkra upp ännu mer, om man kanske kan ha ett larmsystem, säger hon.

Elliots mamma Malin Nordqvist beskyller inte Kokalite för det inträffade, utan menar att personalen har agerat "föredömligt".

– Vi är fortfarande väldigt trygga med vår förskola, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.