Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ellinor är medlem, döpt och konfirmerad – fick inte rösta

Ellinor Ahlén, 20, från Segeltorp utanför Stockholm är medlem i Svenska kyrkan. Hon är döpt, konfirmerad och var konfirmationsledare i somras för konfirmander. Men hon fick inte rösta i kyrkovalet. Foto: / PRIVAT
Ellinor Ahlén, 20, är medlem i Svenska kyrkan. Här en bild när hon konfirmerades med scouterna. Foto: / PRIVAT
Ellinor Ahléns dop. Foto: PRIVAT

Ellinor Ahlén, 20, är medlem i Svenska kyrkan.

Hon är även döpt, konfirmerad och jobbade i somras som konfirmandledare.

Men när hon skulle rösta i kyrkovalet var hon av misstag inte registrerad.

– Det kändes märkligt, säger hon.

Ellinor Ahlén, 20, från Segeltorp utanför Stockholm är medlem i Svenska kyrkan. Hon är döpt, konfirmerad och var konfirmationsledare i somras för konfirmander.

Men när hon kom till sin vallokal vid 17.30-tiden på söndagen fick hon inte rösta. De sa att hon inte fanns med i röstlängden.

– Tyvärr, du får inte rösta, sa de. De sa att jag inte var inskriven vilket var konstigt eftersom jag både är döpt, konfirmerad och var konfirmandledare i somras. Jag har ju gjort ganska mycket inom Svenska kyrkan, känns det som. 

Ellinor Ahléns konfirmation på scoutläger. Foto: PRIVAT

"Ringde sen och sa att jag fick rösta"

Då förstod hon också varför hon inte hade fått något röstkort i brevlådan.

–  Posten kan ju vara opålitlig så jag hade tänkt att det hade försvunnit någonstans. Går man till sin vallokal ska det ju räcka att visa legitimation, säger Ellinor.

Lokala valnämnden bekräftade att hon inte var med i registret. Expressen ringde upp Svenska kyrkans kansli i Uppsala som gjorde en snabbutredning.

– De ringde och sa att de skulle titta på det så det tog ju lite tid. De ringde sen och sa att jag fick rösta men då var det så lite tid kvar så jag hann inte. Det är märkligt att det kan bli så och att ingen kollat upp det på så lång tid. Allt man kan göra för att påverka samhället är viktigt, så det känns tråkigt att jag inte fick bidra till det, säger Ellinor.

Ellinor Ahléns dop. Foto: PRIVAT

Svenska kyrkan beklagar

Anki Bondesson, kyrkovalsledare i Svenska kyrkan beklagar händelsen.

– Det är den mänskliga faktorn. När Svenska kyrkan för många år sen bytte kyrkobokföringssystem så kom det här inte med i det nya systemet. Det var en registrering i församlingen som inte var gjord, som borde ha gjorts för länge sen. Vi har gjort en manuell rättelse och meddelat vallokalen, som gjort en rättelse i röstlängden.