Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ellie skadades allvarligt efter farliga deodorantleken

Jamie Prescott vittnar nu på Facebook om dotterns skador. Foto: FACEBOOK
Här visar tonåringen Ellie upp armen efter deodorantutmaningen. Foto: FACEBOOK

En ny ungdomslek sprider sig i England. Deodorant-utmaningen tvingar ungdomar att spreja armen med deodorant, något som för eleven Ellie slutade i fruktansvärda brännskador.

Nu varnar svenska experten att de farliga lekarna sprider sig snabbare än någonsin.

– Det har ökat lavinartat via sociala medier, säger Sannie Wedberg.

Den brittiska mamman Jamie Prescott, från Bristol, har nu utfärdat en allvarlig varning till andra föräldrar, det efter att dottern kom hem med allvarliga skador på armen, skriver tidningen Somerset Live.

I ett inlägg på Facebook beskriver hon ”deodorant-utmaningen”, som spritt sig runt trakterna, där ungdomar sprejar sprutdeodorant på armen så länge de kan.

”Jag gör sällan detta, men den här gången vill jag att inlägget ska sprida sig långt. Är ni föräldrar, sätt er ned med era barn och visa dem dessa bilder”, skriver hon i det uppmärksammade inlägget, som nu har över 5 000 delningar.

https://www.facebook.com/jamie.wasrobertson/posts/10157818305023312

Bilderna visar hur tonårsdottern Ellie som går i  årskurs tio i en brittisk skola skadat armen efter leken. Och mamman befarar nu att flickan kan komma behöva en hudtransplantation, skriver lokaltidningen Somerset Live, som först uppmärksammade den skrämmande ungdomstrenden.

– Efter att andra barn frågat henne vad som hänt med hennes arm, och hon berättat, har de svarat att de också gjort det, och visat henne deras ärr, säger den omskakade mamman till tidningen.

Ellie själv berättar om den spridda ”leken”:

– Det verkar ganska vanligt, många har visat mig sina armar efter att ha gjort det, säger flickan.

Hur utspridd trenden i egentligen är, är i nuläget oklart – men tioåriga Ellie är ett av lekens offer.

I början av april kunde Expressen berätta om tonårstrenden att ”snorta” kondomer, en lek som kan få dödlig utgång.

Svenska experten varnar för maktlekarna

Sannie Wedberg, 49, är författare och expert på maktlekar bland barn och ungdomar. Hon berättar att hon ännu inte hört talas om deodorantleken, men förklarar incitamenten bakom de farliga trenderna:

– Många gånger gör de det lite mer frivilligt för att visa att man tål mycket smärta eller är modig som vågar göra det.

Samtidigt varnar hon för att de farliga lekarna ökat i och med att sociala medier blivit allt mer populärt hos barn och ungdomar.

Sannie Wedberg är expert på ämnet maktlekar, och har bland annat skrivit boken Maktlekar – det dolda gruppvåldet bland unga, utgiven av Alltid förlag. Foto: PRIVAT

– Det har ökat lavinartat via sociala medier. När det gäller Instagram och Snapchat är de jättestora på det här området. För tillfället pågår en maktlek när man tar en bild på sin kompis och skickar ut till sitt nätverk. Så många som gör en skärmdump på bilden, så många slag ska kompisen få, berättar hon, och lyfter vikten i att föräldrar måste prata med sina barn:

 

LÄS ÄVEN: Hemköps vädjan – efter våldsamma ungdomsleken 

 

– Man måste gå rakt på sak och prata med dem. Många vuxna säger att de inte vill prata om det för att de är rädda. Det är så oerhört viktigt att visa att man fattat vad det handlar om så att barnet kan berätta utan att känna skam och skuld, säger hon.

För mamma Jamie blev Ellies skador så allvarliga att hon direkt kände att hon behövde varna andra föräldrar.

– Jag hatar verkligen att stå i rampljuset och skriva offentliga inlägg. Men i det här fallet behöver den här utmaningen verkligen bli så känd som möjligt. Kan vi förhindra ännu ett barn från att genomgå det, är det värt det, säger hon till Somerset Live.

– Det är förskräckligt och måste upphöra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!