Jamie Prescott vittnar nu på Facebook om dotterns skador. Foto: FACEBOOKJamie Prescott vittnar nu på Facebook om dotterns skador. Foto: FACEBOOK
Jamie Prescott vittnar nu på Facebook om dotterns skador. Foto: FACEBOOK
Här visar tonåringen Ellie upp armen efter deodorantutmaningen. Foto: FACEBOOKHär visar tonåringen Ellie upp armen efter deodorantutmaningen. Foto: FACEBOOK
Här visar tonåringen Ellie upp armen efter deodorantutmaningen. Foto: FACEBOOK

Ellie skadades allvarligt efter farliga deodorantleken

Publicerad

En ny ungdomslek sprider sig i England. Deodorant-utmaningen tvingar ungdomar att spreja armen med deodorant, något som för eleven Ellie slutade i fruktansvärda brännskador.

Nu varnar svenska experten att de farliga lekarna sprider sig snabbare än någonsin.

– Det har ökat lavinartat via sociala medier, säger Sannie Wedberg.

Den brittiska mamman Jamie Prescott, från Bristol, har nu utfärdat en allvarlig varning till andra föräldrar, det efter att dottern kom hem med allvarliga skador på armen, skriver tidningen Somerset Live.

I ett inlägg på Facebook beskriver hon ”deodorant-utmaningen”, som spritt sig runt trakterna, där ungdomar sprejar sprutdeodorant på armen så länge de kan.

”Jag gör sällan detta, men den här gången vill jag att inlägget ska sprida sig långt. Är ni föräldrar, sätt er ned med era barn och visa dem dessa bilder”, skriver hon i det uppmärksammade inlägget, som nu har över 5 000 delningar.

https://www.facebook.com/jamie.wasrobertson/posts/10157818305023312

Bilderna visar hur tonårsdottern Ellie som går i  årskurs tio i en brittisk skola skadat armen efter leken. Och mamman befarar nu att flickan kan komma behöva en hudtransplantation, skriver lokaltidningen Somerset Live, som först uppmärksammade den skrämmande ungdomstrenden.

– Efter att andra barn frågat henne vad som hänt med hennes arm, och hon berättat, har de svarat att de också gjort det, och visat henne deras ärr, säger den omskakade mamman till tidningen.

Ellie själv berättar om den spridda ”leken”:

– Det verkar ganska vanligt, många har visat mig sina armar efter att ha gjort det, säger flickan.

Hur utspridd trenden i egentligen är, är i nuläget oklart – men tioåriga Ellie är ett av lekens offer.

I början av april kunde Expressen berätta om tonårstrenden att ”snorta” kondomer, en lek som kan få dödlig utgång.

Svenska experten varnar för maktlekarna

Sannie Wedberg, 49, är författare och expert på maktlekar bland barn och ungdomar. Hon berättar att hon ännu inte hört talas om deodorantleken, men förklarar incitamenten bakom de farliga trenderna:

– Många gånger gör de det lite mer frivilligt för att visa att man tål mycket smärta eller är modig som vågar göra det.

Samtidigt varnar hon för att de farliga lekarna ökat i och med att sociala medier blivit allt mer populärt hos barn och ungdomar.

Sannie Wedberg är expert på ämnet maktlekar, och har bland annat skrivit boken Maktlekar – det dolda gruppvåldet bland unga, utgiven av Alltid förlag.Foto: PRIVAT

– Det har ökat lavinartat via sociala medier. När det gäller Instagram och Snapchat är de jättestora på det här området. För tillfället pågår en maktlek när man tar en bild på sin kompis och skickar ut till sitt nätverk. Så många som gör en skärmdump på bilden, så många slag ska kompisen få, berättar hon, och lyfter vikten i att föräldrar måste prata med sina barn:

 

LÄS ÄVEN: Hemköps vädjan – efter våldsamma ungdomsleken 

 

– Man måste gå rakt på sak och prata med dem. Många vuxna säger att de inte vill prata om det för att de är rädda. Det är så oerhört viktigt att visa att man fattat vad det handlar om så att barnet kan berätta utan att känna skam och skuld, säger hon.

För mamma Jamie blev Ellies skador så allvarliga att hon direkt kände att hon behövde varna andra föräldrar.

– Jag hatar verkligen att stå i rampljuset och skriva offentliga inlägg. Men i det här fallet behöver den här utmaningen verkligen bli så känd som möjligt. Kan vi förhindra ännu ett barn från att genomgå det, är det värt det, säger hon till Somerset Live.

– Det är förskräckligt och måste upphöra.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag