Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ellens ilska efter det dottern sa vid badet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ellen menar att det bara kan vara vi vuxna som får en femåring att känna på det här sättet.
Foto: Privat
Ellens inlägg har fått nästan 350 gilla-markeringar och över 70 kommentarer.
Foto: Privat
Majken är en glad och pigg femåring.
Foto: Privat
– Ät eller ät inte, men säg inte dina tankar högt, för barnen hör dig hela tiden, säger Ellen.
Foto: Privat

Ellen Haglund, 32, från Örebro var helt oförberedd på det hennes dotter Majken sa när de var på väg till det lokala badet.

Nu har hennes starka inlägg om vikthets berört hundratals på Instagram.

– Hon är fem år och vill vara smal och det är ERT fel. Jag kommer aldrig att förlåta er, skriver hon.

Det var när Ellen Haglund var på väg till badet med sin 5-åriga dotter Majken som dottern sa att hennes mage hade blivit mindre och att det var bra, för hon vill vara smal. För att "är man tjock så skrattar människor åt en".

Ellen Haglund blev så upprörd att hon skrev ett inlägg på Instagram:

"Det här är ert fel, vuxna människor, skriver hon. Ellen menar att det bara kan vara vi vuxna som får en femåring att känna på det här sättet. Att vuxna inte förstår vilken påverkan deras till synes harmlösa yttranden kan ha på mottagliga barn.

– Det är det jag irriterar mig på, att man på slentrian säger saker bara för att man är så inne i den här ätstörda kulturen. Man tänker inte på vad man förmedlar till barnen när man säger sådana saker, säger Ellen.

Tyvärr är det inte första gången som Majken sagt något liknande. Ellen minns ett liknande ögonblick från när Majken var fyra år gammal.

– Hon sa jag är tjock och jag vill inte vara tjock. Då var hon så knubbig som en fyraåring ska vara.

En instinktiv reaktion kan vara att trösta barnet genom att säga att det inte är tjockt, men Ellen tycker att det får vissa storlekar att verka sämre än andra.

– Vi försökte i stället förklara att alla är olika. Ibland är man rund och ibland är man smal. Vissa har brunt hår och vissa har ljust. Att alla är olika men precis lika bra.

– Man är så maktlös som förälder för allt runtomkring påverkar så himla mycket. Det är liksom andra barn som snappar upp det deras föräldrar säger, det som sägs på tv.

"Alla bär ett ansvar"

Ellen anser även att det finns en stereotyp av tjocka människor i tv-serier och barnprogram. Ofta framstår karaktären som lite korkad eller seg, någon man skrattar åt.

– Det behöver inte ens sägas rakt ut, när det är något barnen möter hela tiden, säger Ellen.

Lärare, släktingar och vuxna. Alla bär ett ansvar för barnens uppfattning av vad som anses fel, tycker Ellen Haglund.

– Om man verkligen tänker efter så märker man hur ofta man säger något negativt om mat, ätande och njutning. Man kan sitta med sina vänner och prata om hur man ska ta tag i träningen för att man har ätit så mycket under semestern. Det är en så naturlig grej att säga och man tänker inte på vad man förmedlar till barnen.

Starka reaktioner

Ellens inlägg har fått nästan 350 gilla-markeringar och över 70 kommentarer.

– Det var väldigt många som vittnade om att de hade liknande erfarenheter. Det var väldigt sorgligt att se att det är så utspritt, säger Ellen.

Det råder inga tvivel om att många kan relatera.

"Känner också igen mig, tyvärr. Första gången jag "visste" att jag var tjock så var jag nog fyra eller fem. Och nej, i efterhand, det var jag inte", skriver en följare.

"Det gör ont i mig att läsa att hon är så liten och redan tänker så - fy, får tårar i ögonen. Fy bubblan vad många vuxna förstör med sin idiotiska hälsohets", skriver en annan.

Vad tror du vi behöver göra för att bli mer medvetna om hur vi pratar om ideal och hälsa?

– Säg i stället att du ska ut och springa för att du älskar det eller vill bli snabbare och starkare, inte för att du har haft semester och ätit för mycket. Lägg överhuvudtaget ingen värdering i ätande eller motion. Säg att du inte vill ha en till bulle, för det är fine, men säg inte att du inte kan äta en till bulle för att du åt för mycket i går. Ät eller ät inte, men säg inte dina tankar högt, för barnen hör dig hela tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.