Ellenor tillsammans med mamma Cecilia, pappa Anders. Foto: / ALEX LJUNGDAHLEllenor tillsammans med mamma Cecilia, pappa Anders. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Ellenor tillsammans med mamma Cecilia, pappa Anders. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Hela familjen samlad tillsammans med hundarna. Ellenor i mamma Cecilias famn, pappa Anders och systern Maria. Foto: / ALEX LJUNGDAHLHela familjen samlad tillsammans med hundarna. Ellenor i mamma Cecilias famn, pappa Anders och systern Maria. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Hela familjen samlad tillsammans med hundarna. Ellenor i mamma Cecilias famn, pappa Anders och systern Maria. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Ellenor, 6, är vid gott mod dagen efter försvinnandet. Foto: / ALEX LJUNGDAHLEllenor, 6, är vid gott mod dagen efter försvinnandet. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Ellenor, 6, är vid gott mod dagen efter försvinnandet. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Ellenors pappa Anders Netander: ”Vi vill tacka alla som var med. Vilket otroligt engagemang.” Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENEllenors pappa Anders Netander: ”Vi vill tacka alla som var med. Vilket otroligt engagemang.” Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Ellenors pappa Anders Netander: ”Vi vill tacka alla som var med. Vilket otroligt engagemang.” Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: / Larm-Soderhamn MediaFoto: / Larm-Soderhamn Media
 Foto: / Larm-Soderhamn Media

Ellenors mamma: ”Jag kände en enorm lättnad”

Publicerad

Ellenor var borta i över 12 timmar innan hon hittades i naturreservatet utanför Hudiksvall i natt.  

När Expressen träffar henne på måndagskvällen har Ellenor precis kommit upp från ett varmt bad.

– Det var jätteskönt, säger hon.

Det var i går som familjens besök ute i Blacksås naturreservat omvandlades till en mardröm. 

Familjen skulle till naturreservatet och grilla korv – men plötsligt försvann deras sexåriga dotter Ellenor. 

– Vi gick ju upp för att grilla i solen och tänkte att när vi grillat så åker vi hem, men så blev det ju inte riktigt, säger pappa Anders Natander. 

Vid 13.30-tiden kontaktade familjen polisen och en stor sökinsats sattes i gång. Senare på kvällen, runt 23-tiden, kopplades Missing People in och först några timmar senare kunde Ellenor hittas – välbehållen av polishunden Attack. 

– Känslan var väl att man ville springa in och leta planlöst bara för att se var hon kunde vara men man förstod ju att på något sätt måste de dra åt säcken för att hitta henne, säger Anders Natander.

Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Ellenor tackade hunden med korv 

När hon hittades natten till måndagen hade hon sovit en stund och satt och vilade. 

Då var det hunden Attack som hade hittat henne omkring 500 meter från den platsen hon tidigare försvunnit under dagen – iklädd shorts och T-shirt. 

Det var en polisförare och hunden Attack som hittade Ellenor vid 01 natten mot måndag.Foto: Polisen Hudiksvall

Pappa Anders berättar att de pratade med hundföraren innan de lämnade platsen och åkte vidare till Uppsala. 

– Vi träffade hunden och gav honom en korv som tack. Och han skulle få fler korvar när han kom hem sa hundföraren, säger Anders. 

– Det var en fin hund det där. En riktig bjässe var det. Ellenor tyckte den var jättefin och snäll fast hon egentligen inte gillar stora hundar, fortsätter han att berätta. 

 

LÄS MER: Hundföraren som hittade Ellenor: Ett ansikte dök upp över en klippavsats

 

Har tagit ett varmt bad 

Ellenor, som bara var klädd i shorts och linne vid försvinnandet, hann bli rejält nedkyld under de dryga 13 timmarna som gick. Familjen fick åka till sjukhuset på kontroll och när Expressen möter familjen hemma på gården ligger hon i ett varmt bad.

– Ja, det satt hon och pratade om redan när vi kom hem vid 6-tiden imorse men sen var hon så trött att hon somnade direkt.

Ellenor var vid gott mod dagen efter försvinnandet.Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Bor nära skogen

Familjen bor i ett naturnära område, utanför Hudiksvall, nära skogen:

– Vi går långa promenader här, det finns flera långa vandringsstråk så det är väl det som gjort att hon inte är rädd för skogen i alla fall. Jag tror att det gjorde en hel del för att hon inte skulle få panik, säger pappan Anders Natander . 

– Vi får väl åka dit igen så att hon inte får någon ångest för det, fortsätter han. 

Har Ellenor sagt något om gårdagen?

– Hon pratade på där, när vi gick ner och var väldigt glad för den där hunden, annars sa hon ingenting. Hon sa att hon hade hört rop men hon var inte säker på att det var jag som hade ropat så därför hade hon inte svarat, och det var precis vad vi misstänkte att hon skulle göra. 

Ellenor har fyra syskon. Pappa Anders berättar att framför allt hennes storebror, som är 13, blev väldigt orolig när han var med pappa upp på ett berg för att leta efter lillasyster.

– Han grät ju nästan, för han frös som en hund och förstod hur kallt det var för henne där uppe, och det gjorde ju vi också, säger Anders Natander.

 

LÄS MER: Så klarar du dig bäst i skogen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag