Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elkrisens mörka effekt: Fler förgiftas av brasor

"De vill tjäna så mycket pengar som möjligt".
De höga elpriserna har fått många svenskar att elda för att få upp värmen inomhus.
Foto: ANN-SOFI ROSENKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN
Förra året tvingades 105 personer uppsöka sjukvård för kolmonoxidförgiftning – det högsta antalet någonsin.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

De höga elpriserna har fått många svenskar att elda för att få upp värmen inomhus.

Men eldandet har också haft en oroväckande trend.

Förra året tvingades 105 personer uppsöka sjukvård för kolmonoxidförgiftning – det högsta antalet någonsin.

Det är Giftinformationscentralen som larmat om att antalen allvarliga kolmonoxidförgiftningar ökat, uppger Läkemedelsverket på sin sajt.

Den negativa trenden kopplas till att fler eldar hemma. Som följd ökade giftlarmen på både månadsbasis och helårsbasis – till de högsta nivåerna någonsin.

För helåret handlar det om 105 fall där personer tvingats uppsöka sjukvård på grund av allvarliga kolmonoxidförgiftningar.

– Tyvärr sker det varje år ett antal dödsfall på grund av kolmonoxidförgiftning. Många av olyckorna hade kunnat undvikas med rätt kunskap, säger Peter Hultén på Giftinformationscentralen i ett uttalande.

Vanliga symtomen

De vanligaste symtomen vid lindrig kolmonoxidförgiftning är huvudvärk, illamående, yrsel, trötthet och hjärtklappning. Om man drabbas bör man snabbt ta sig ut och andas in frisk luft. Därefter ska man söka vård.

För att minska risken att förgiftas bör man se till att ha god ventilation när man eldar, att veden är torr och att man inte eldar inne med produkter som är menade att användas utomhus.

– En vanlig orsak till dessa olyckor är att giftig gas sprids i bostaden via grillar, gasolkaminer och felaktig eldning av trä. Om du eldar felaktigt inomhus och utan tillräcklig ventilation fylls luften i rummet gradvis av kolmonoxid, vilket leder till att du får syrebrist, säger Peter Hultén.

Kerstin blir utan elstöd – för att maken dog

Hade bott tillsammans i huset i 23 år: ”Det kan inte stämma”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.