Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elizabeth Warrens kamp mot klockan

Warren kan tvingas avbryta kampanjarbetet i Iowa under sista dygnet.
Elizabeth Warren kampanjar hårt inför nomineringsmötet i Iowa.
Foto: GENE J. PUSKAR / AP/ TT
Bernie Sanders är favorit i Iowa – men Elizabeth Warren bjuder hårt motstånd.
Foto: MATT ROURKE / AP/ TT

INDIANOLA. Elizabeth Warren har gjort sig känd för att ha en plan för allt. 

Med knappt ett dygn kvar till startskottet för primärvalssäsongen behöver hon en plan för att knappa in på Bernie Sanders. 

Den andra vänsterkandidaten beskrivs nu som förhandsfavoriten. 

– Jag är inte orolig, jag tror verkligen på henne, säger Anna Van Waardhuizen, 24.

Under söndagen åker de demokratiska kandidaterna från kampanjmöte till kampanjmöte i delstaten Iowa för att in i det sista övertyga väljarna.

Elizabeth Warren, senatorn och juridikprofessorn från Massachusetts, har haft medvind under stora delar av kampanjen och beskrevs i oktober förra året som storfavorit. Då hade hon seglat upp i toppen av opinionsmätningarna. 

Sedan dess har hon halkat efter och i stället är det nu Bernie Sanders som pekas ut som den hetaste kandidaten inför startskottet av primärvalssäsongen.

Slutspurten i Iowa

• Demokraternas presidentvalskandidater reser över hela Iowa för att jaga röster inför starten av primärvalssäsongen under natten mot tisdag. 

• Senatorn Bernie Sanders från Vermont beskrivs som storfavorit. 

• Senatorn Elizabeth Warren från Massachusetts har halkat efter i kampen om vänsterväljarna.

• Under söndagen talade hon till väljare vid ett möte i Indianola, där hon uppmanade demokrater att enas kring det gemensamma målet att ”Vi ska besegra Donald Trump”.

• Warrens pressade schema gör att hon tvingas avstå att ta selfies med supportrar, som blivit ett signum för hennes kampanjmöten.

Elizabeth Warren svarade på frågor i fullsatt lokal

Utanför Simpson College strax söder om Des Moines ringlade en lång kö av människor under söndagen. Alla var där för att lyssna på senatorn som flera hoppas ska kunna göra vad Hillary Clinton inte lyckades med 2016 - att bli USA:s första kvinnliga president. 

När Warren anlände, något försenad, var lokalen så full att hon först tvingas kliva upp på en låda i foajén och svara på några frågor från dem som inte skulle få plats under kampanjmötet. 

Warren verkade lite överraskad och utropade: 

– Det verkar som att Iowa är redo för lite stor strukturell förändring!

Elizabeth Warren och Bernie Sanders begravde stridsyxan

Elizabeth Warren har under stora delar av kampanjen och i debatter mot de övriga kandidaterna lyckats hålla sig borta från konflikter – förutom ett uppmärksammat bråk med Bernie Sanders. De båda senatorerna var inte överens om vad som hade sagts under ett privat möte, då Warren påstod att Sanders hävdat att en kvinna inte kan vinna presidentvalet. 

Efter att stridsyxan grävts ned uppmanade Warren under kampanjens sista dygn att partiet och väljarna ska enas kring det kandidaterna har gemensamt. 

– Vi har haft en del olika idéer, vi kanske har haft lite olika sätt att tänka kring det. Men i slutänden har vi alla ett mål och vi måste ena oss för att nå det målet: Vi ska besegra Donald Trump, säger Warren. 

Elizabeth Warren var en av de första att lansera sin kampanj och har bland annat tagit strid mot USA:s miljardärer och föreslagit en förmögenhetsskatt för de absolut rikaste. Under mötet i Indianola talade hon, iklädd svarta gymnastikskor, om flera andra förslag. 

Hon förklarade att hon - till skillnad från många andra - lyssnar på forskningen och tänker bekämpa klimatförändringar från första dagen som president. Hon fortsatte med att tala om sin plan på universell sjukvård, satsningar på skolor och utbildning samt hur rättsystemet måste göras om.

Därför är Iowa viktigt under primärvalssäsongen

Iowa är traditionellt den första delstaten som röstar om partiets kandidat till presidentvalet. 

Av de omkring 4 000 delegater som ska utses av väljare inför sommarens demokratiska konvent har Iowa 41 stycken – och är därför inte så avgörande för slutresultatet.

Historiskt sett har Iowa som första delstat varit viktigt eftersom det innebär positiv publicitet och en ekonomisk injektion i kampanjerna för den som tar hem den första kampen.  

Av kandidaterna som blivit partiets slutliga val under valåren sedan 2 000 har samtliga vunnit i Iowa. 

Warren ska ha en plan för allt

Elizabeth Warren har gjort till sitt kännetecken att hon ska ha en plan – för allt. 

– Vi har chansen att göra allt det vi måste göra för att bygga ett Amerika som inte bara fungerar för de på toppen, utan som fungerar för alla. Det är därför jag är i den kampen, säger Warren. 

Warren fortsatte sedan vidare till andra väljarmöten och på måndagen återvänder hon till Washington för riksrättsrättegången mot Donald Trump. 

För Anna Van Waardhuizen, 24, från Des Moines var det inte första gången hon hörde Warren tala om varför hon borde bli USA:s nästa president. Hon tycker att de båda vänsterkandidaterna har bra idéer, men bestämde sig för ett halvår sedan för att stötta Warren framför Sanders. Sedan dess har hon följt senatorn under hela kampanjen. 

– Jag gillar verkligen Elizabeth Warren för att hon just har en plan för allt. Det är något som ger mig hopp, det är hela grejen med henne. Hon bryr sig om samma saker som jag gör och har verkligen tänkt igenom hur vi ska komma till en punkt där allt blir bättre, säger hon. 

Är du orolig för att att hon inte ska knappa in på Sanders?

– Jag tror verkligen på henne och det är det många som gör. Vi får vänta och se, men jag tror att hon kommer att klara det, säger Anna Van Waardhuizen. 

Många bestämmer sig sent

I publiken fanns även väljare som ännu inte har bestämt sig, vilket inte är ovanligt i Iowa. Just här beslutar sig många sent för vilken kandidat som ska få deras röst. 

Maria Kosovich, 22, beskriver sig som en valturist som under helgen åkt mellan olika möten, på olika platser i Iowa, för att lyssna på kandidaterna. 

– Det finns flera bra kandidater så, ja, det är lite beslutsångest. Nu när jag har sett henne själv lutar jag mer åt Warren men jag är inte 100 säker ännu. 

Under hela kampanjen har Warren gjort till en av sina stående punkter att ta selfies med alla som vill efter hennes kampanjmöten. Men den här gången fanns inte tid. Warren pekade i stället på Bailey, senatorns golden retriever, som lydigt satt intill scenen. 

– Jag vill alltid stanna och ta selfies med alla men jag har varit i Washington hela förra veckan och vi försöker att åka runt så mycket vi kan i Iowa. Jag har en ersättare dock. Bailey kommer att hoppa in och ta selfies, säger Elizabeth Warren. 

Så skiljer sig delstaternas val åt

• Under primärvalskampanjen håller delstaterna val antingen genom primärval eller nomineringsmöten, ett så kallat caucus. 

• Syftet är att fördela delegater till Demokraternas konvent i Milwaukee i sommar då partiets slutliga val som presidentkandidat utses.
• Omkring 4 000 delegater utses av väljarna och omkring 770 stycken är så kallade superdelegater, som själva väljer vilken kandidat de röstar på. 

• Under ett primärval har väljarna hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster utan att nödvändigtvis berätta vem man har röstat på.  Antalet delegater en kandidat får avgörs av hur många röster de får. 

• Under ett caucus, som i Iowa, hålls i stället möten i skolor, kyrkor eller på andra platser. Där samlas väljare och diskuterar kandidaterna under några timmar för att sedan visa vem som ska få deras röst genom handuppräckning eller att ställa sig i grupper. 

• Enligt reglerna slås kandidater som inte får 15 procent av rösterna ut och väljare som ställt sig bakom en utslagen kandidat kan då rösta på sitt andrahandsalternativ. Det gör att den som får flest röster i den första omgången inte behöver vara den som vinner.

• Under primärvalet 2020 väljs kandidaterna vid caucus-förfarandet  även i Nevada, North Dakota och Wyoming. 

• Utöver Iowa och New Hampshire som är de två första delstaterna är det som kallas Super Tuesday, den 3 mars, viktig eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster.

”Warren ger mig hopp om framtiden”

Anna, 24, om primärvalet i Iowa.

Därför är Iowa en viktig stat i primärvalet

Expressens Tomas Kvarnkullen på plats i Des Moines.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.