Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elizabeth Warrens hemliga vapen: Familjen

Därför ångar Warren på i mätningarna.
Elizabeth Warren med maken Bruce Mann på ett valmöte i New Hampshire. Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump. Han kallar ofta Elizabeth Warren för ”Pocahontas”. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Elizabeth Warren visar gärna upp sin make Bruce, talar ofta om sin familj och hur hon kämpade för att förverkliga sin dröm: att bli lärare.

Hon har en amerikansk biografi som hon hoppas att många väljare kan identifiera sig med.

Men hon har en annan dröm i dag.

Att bli USA:s första kvinnliga president.

Elizabeth Warren klarade sig igenom även den tredje demokratiska tv-debatten i förra veckan utan några allvarliga misstag. Hon fortsätter att klättra i mätningarna.

Av alla de 20 demokrater som hoppas på att vinna nomineringen som presidentkandidat, så är det Elizabeth Warren som haft mest medvind på sistone.

Bernie Sander, Joe Biden och Elizabeth Warren vid tv-debatten i Houston. Det är denna trio som ligger bäst till i mätningarna för demokraterna. Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon ligger nu i regel på andra plats i mätningarna efter favoriten Joe Biden. Ja, hon besegrar även i regel president Donald Trump när hon ställs mot honom. Men det ska förstås tas med flera nypor salt så här långt före presidentvalet 2020.

Den 70-åriga senatorn från Massachusetts (invald 2012) är på många sätt en osannolik favorit bland demokraterna. Detta är en tid då eliten inte står så högt i kurs och det blir inte mycket mer elit än en bakgrund som juridikprofessor i Harvard, bostad i Cambridge utanför Boston och gift dessutom med en annan framgångsrik professor vid Harvard.

Han heter Bruce Mann, 69, och Elizabeth Warren använde honom i en videofilm inför tv-debatten vid University of Houston. Det råkar också vara ett universitet som Warren studerat och arbetat vid.

– Låt oss se om klassrummen är öppna, säger hon i filmen med sin man. Klassrum är det roligaste som finns!

Det är lite nördvarning på det, men hon har aldrig försökt dölja att läraryrket varit hennes stora passion i livet. 

Bruce Mann - han kallas ofta felaktigt Mr Warren på valmöten - är Elizabeths Warrens andra make. Det var den första maken - Jim - som hette Warren i efternamn.

Elizabeth Warren gifte om sig med Bruce 1980 bara sex månader efter att hon skilt sig. De hade träffats på en juridikkonferens i Florida. Det var Bruce som såg henne först.

– Jag såg denna kvinna som pratade med någon, och jag var fast, berättar han i en intervju för Boston Globe.

– Jag gick bara över till henne. Hon hade knappt lagt märke till mig. Det tog några dagar.

Men det var till slut Elizabeth Warren som skulle fria. Det skedde i ett klassrum. Förstås. Hon berättade själv om det i ett Facebook inlägg 2016.

– Det var första gången jag sett honom undervisa, och jag var redan kär i honom. Men att se honom undervisa lärde mig något om honom. 

När Bruce Mann efter lektionen undrade vad hon ansåg, så svarade hon:

– Vad kan jag säga? Vill du gifta dig med mig?

Elizabeth Warren gifte sig med Bruce Mann 1980. Hennes andra äktenskap. Det var hon som friade. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Elizabeth Warren har blivit känd för att ha detaljerade planer om det mesta, en politiker från demokraternas vänsterflygel som vill genomföra radikala förändringar i det amerikanska samhället, från allmän sjukförsäkring till gratis högskoleutbildning.

Hon kämpar om delvis samma väljare som Bernie Sanders, socialisten som utmanade Hillary Clinton i primärvalskampen 2016.Men hon har en helt annan bakgrund än Sanders som kallat sig socialist under större delen av sitt vuxna liv.

Elizabeth Warren föddes och växte upp i Oklahoma, hon var registrerad republikan fram till 1990-talet. Och hon berättar vid varje valmöte delar från sin biografi. Ett sätt att försöka visa att hon egentligen inte tillhör den rika eliten, att hon kan identifiera sig med många av väljarnas problem.

Eller som en demokratisk strateg anonymt säger till veckotidningen Time:

– Om hon är Oklahoma Elizabeth Warren, så vinner hon. Om hon är Harvard Elizabeth Warren så förlorar hon.

Det finns en del i bakgrunden hon inte gärna talar om längre. Hon har vid några tillfällen i sin karriär kryssat i blanketter att hennes etnicitet är ”native american”. Det var så historien gick i familjen, att de delvis härstammade från cherokee-indianerna.

Det är därför Donald Trump hånfullt kallat henne ”Pocahontas”. Hon genomförde till slut ett DNA-test som visade på minimal släktskap, mellan sex och tio generationer bakåt. Trump noterade att han antagligen hade mer indianblod i sig.

Men Elizabeth Warren talar desto hellre om sin pappa som förlorade jobbet efter en hjärtattack som byggarbetare, när hon var tolv år. Familjen tvingades sälja bilen och hade varit tvungna att lämna huset också om inte hennes mamma hittat ett låglönejobb på affärskedjan Sears.

Elizabeth Warren (till höger) tillsammans med familjen. Hon växte upp i Oklahoma. Foto: ELIZABETHWARREN.COM

Hon är den yngsta i en syskonskara med tre äldre bröder och sammanfattar ofta sin uppväxt så här på valmöten:

– Jag växte upp i Oklahoma i en familj som levde från löneutbetalning till löneutbetalning.

– Jag har haft samma dröm sedan andra klass: jag ville bli en lärarinna. Min väg dit var lite krokig, min familj hade inga pengar. Jag hoppade av skolan när jag var 19 år och gifte mig.

Hon hade fått stipendium att studera vid George Washington-universitet men allt ändrades när en gammal gymnasiekärlek gjorde entré igen i hennes liv, Jim Warren.

Han friade, hade en bra jobb åt IBM och ville att de skulle flytta till Texas.

- Jag hade levt i en familj som halkat efter amorteringarna, säger hon till New York Times. En säker framtid var en god make.

Hon valde äktenskapet, men gav inte upp drömmen om lärarstudier. Hon kom in på University of Houston och kunde slutligen förverkliga sin dröm.

Hon blev av med ett jobb när hon blev gravid och höll sånär på att ge upp ett annat när hon inte kunde hitta barnpassning till sina två barn med Jim Warren, dottern Amelia och sonen Alexander. Hon blev räddad av moster Bee som ryckte in.

– Hon anlände med sju resväskor och en hund och stannade i 15 år, berättar hon för Boston Globe.

Elizabeth Warren med sin dotter Amelia i början av 1970-talet. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Äktenskapet sprack, hon gifte om sig och Elizabeth Warren skulle med åren specialisera sig på juridik och slutligen göra framgångsrik karriär vid Harvard-universitetet.

Hon intresserade sig främst för konkurslagstiftning och det var hennes upptäckt att en hårt arbetande medelklass tagit mycket stryk i den nya ekonomin, som fick henne att flytta sig till vänster på den politiska skalan.

– Elizabeth Warren är grund och botten en arbetarklass människa, säger vännen Heather Campion till Time.

– Hon är inte en Harvard-professor, varken kulturellt eller socialt. Därför förstår hon bättre än de flesta vilka problem som dagens arbetande amerikaner möter.  Hon hade fingret på pulsen långt före de andra.

En del uppfattar henne dock som lite för uppläxande, en fingerviftande lärare som talar till sina elever.

– Jag tycker hon har blivit bättre, säger David Darnell till the Guardian. Han såg henne tala i New Hampshire.

– Men jag tror att vi vita män inte gillar att någon talar ner till oss. 

Hittills har hon klarat sig rätt bra undan attacker från demokratiska medtävlare. Donald Trump kommer garanterat inte att vara lika artig om Elizabeth Warren slutligen vinner demokraternas nominering nästa år.

Själv säger hon så här om chansen att bli USA:s 46:e president:

– Jag tittade inte mig själv i spegeln när jag var barn och tänkte: Hej, där är USA:s nästa president.

– Men jag vet varför jag är här. Jag har idéer hur vi genomför systemförändringar i detta land. Tiden håller på att rinna ut.