Storbritanniens drottning Elizabeth fyller 91 år i dag. Foto: Peter Nicholls / AP TT NYHETSBYRÅNStorbritanniens drottning Elizabeth fyller 91 år i dag. Foto: Peter Nicholls / AP TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens drottning Elizabeth fyller 91 år i dag. Foto: Peter Nicholls / AP TT NYHETSBYRÅN
I London firade man drottningen med att skjuta salut. Foto: Dinendra Haria/Rex/Shutterstock / DINENDRA HARIA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESI London firade man drottningen med att skjuta salut. Foto: Dinendra Haria/Rex/Shutterstock / DINENDRA HARIA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
I London firade man drottningen med att skjuta salut. Foto: Dinendra Haria/Rex/Shutterstock / DINENDRA HARIA/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Prins Charles hyllar sin mamma på Twitter. Foto: Nathan Denette / AP THE CANADIAN PRESSPrins Charles hyllar sin mamma på Twitter. Foto: Nathan Denette / AP THE CANADIAN PRESS
Prins Charles hyllar sin mamma på Twitter. Foto: Nathan Denette / AP THE CANADIAN PRESS
Drottningen har regerat sedan 1952. Foto: Leslie Priest / APDrottningen har regerat sedan 1952. Foto: Leslie Priest / AP
Drottningen har regerat sedan 1952. Foto: Leslie Priest / AP

Elizabeth, 91, hyllas av sonen på födelsedagen

Publicerad

Här firas drottning Elizabeths 91:a födelsedag.

Hon är världens äldsta regent - and still going strong.

Tronföljaren prins Charles, 68, hyllar sin mor på Twitter.

The King's troop royal horse artillery sköt en högtidlig salut i Hyde Park. Och även vid Tower of London brände man på fredagen av en salva för att uppmärksamma den kungliga födelsedagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Drottning Elizabeth uppges dock har firat födelsedagen stillsamt på Windsor castle utanför London. Det brukar bli en middag med de närmaste.

Sonen prins Charles tillhörde förstås gratulanterna och skickade bland annat en grattishälsning på Twitter på fredagsförmiddagen. Hälsningen pryds av bild på prins Charles och hans mor tagen 1952.

”För att uppmärksamma drottningens 91-årsdag delar vi med oss av den här bilden från 1952 på hennes majestät och prinsen av Wales. #happybirthdayhermajesty”, skriver man på Twitter.

 

Drottning Elizabeth har hunnit med mycket under sina 52 år på tronen.Foto: I-Images / Polaris / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

 

Firar födelsedagen två gånger

Detta är den privata födelsedagen, drottningen är född den 21 april 1926, men på britters bångstyriga vis har regenten två (!) födelsedagar.

Den officiella födelsedagen är på sommaren, vanligen första, andra eller tredje lördagen i juni.

Då åker drottning Elizabeth ibland med häst och vagn genom centrala London och vinkar till undersåtarna.

Kröningen skedde år 1952.Foto: Leslie Priest / AP

Den gamla traditionen med en kunglig födelsedagsparad, Trooping the colour, har förlagts till sommaren för att det är bäst väder då. Så drottningen får finna sig i att ha två födelsedagar.

Förra året när drottning Elizabeth fyllde 90 firades hon i dagarna tre. Flygvapnet gjorde överflygningar vid Buckingham Palace och en gatufest hölls på paradgatan The Mall i London.

Hon har suttit längst

Drottningen är med sina 91 år världens äldsta sittande regent och även den som regerat under längst tid, skriver Reuters. Hon kröntes till drottning 1953.

Kvinnorna i den brittiska kungafamiljen tycks vara av segt virke och lever länge. Drottningens moder, född Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon och gift med kung George VI, blev 101 år och var mycket populär. Hon avled i mars 2002.

Tronföljare till den brittiska kronan är prins Charles som hunnit bli 68 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag