Elitstyrkan jagar Khadaffi i Libyen

Publicerad
Uppdaterad
Elitstyrkan SAS, ett av världens mest välutbildade militärförband, hjälper rebellerna i Libyen att leta efter diktatorn Muammar Khadaffi, uppger brittiska The Sun.
Brittiska SAS, Special air service, räknas till en av världens tuffaste elitstyrkor och har tjänat som förebild för styrkor i många andra länder.
Medlemmarna sätts regelbundet in i oroshärdar runtom i världen och är utbildade på att använda olika typer av vapen och uthärda mycket svåra situationer under lång tid.

Söker efter Khadaffi

Styrkan har under de senaste åren varit inblandad i strid i bland annat Afghanistan och Irak och arbetar med uppgifter från kontraterrorism till underrättelse och spaning.
Nu gör uppgifter i brittiska medier gällande att förbandet är på plats i Libyen för att söka efter Muammar Khadaffi, diktatorn som gömt sig sedan rebellerna intog huvudstaden Tripoli.
SAS ska också under flera veckor ha hjälpt till att utbilda rebellerna i Libyen, uppger The Sun.
"När rebellstyrkor strömmade in i Tripoli hjälpte de (SAS) till med att försöka föra Khadaffi inför rätta.", skriver tidningen.

Svensk motsvarighet i beredskap

Expressen.se tog kontakt med svenska försvaret för att se om den svenska motsvarigheten, Särskilda operationsgruppen, SOG, också finns på plats i Libyen.
– Vi kommenterar inte överhuvudtaget vad våra specialförband gör eller inte gör, säger Philip Simon, pressekreterare vid försvarsmakten.
Förbandet var dock tänkt att ingå i den särskilda marina bordningsstyrka som Sverige ville tillhandahålla för att upprätthålla vapenembargot mot Libyen - en styrka som sedan inte behövdes.
Har förbandet befunnit sig i närheten av Libyen?
– Man har varit hemma och stått i beredskap. I övrigt kommenterar vi inte specialförbandet, säger Simon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag