Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elitstyrka från USA övade vinterkrig i norra Sverige

Amerikanska soldater från specialförbandet Gröna baskrarna övar i norra Sverige.
Foto: Nato

Gröna baskrarna, amerikanska arméns specialförband, deltog nyligen i en kurs i vinterkrigföring i norra Sverige.

På måndagen inleddes Nato-övningen Cold Response 2022, då cirka 30 000 soldater från 25 länder i Europa och Nordamerika övar krigföring i kalla väderförhållanden på land, till sjöss och i luften. 

Övningen är huvudsakligen förlagd till Nordnorge, som är värdland vartannat år. Sverige är ett av de deltagande länderna sedan 2006.

Men innan övningen började fick norra Sverige besök av amerikanska soldater från 10th Special Forces Group, som deltog i en övning i vinterkrigföring ledd av den svenska försvarsmakten.

Okonventionell krigföring

Övningen gick ut på att röra sig, slåss och vara självständig i en ogästvänlig miljö, enligt ett pressmeddelande från Nato. Exakt var i Sverige övningen hölls avslöjas inte.

Den amerikanska arméns specialstyrkor, Gröna baskrarna, är USA:s huvudsakliga förband för så kallad okonventionell krigföring, alltså stöd till ett uppror eller en motståndsrörelse mot en främmande ockupationsmakt.

De har särskilt fokus på att arbeta ”vid sidan av, med och genom partnerstyrkor, med hjälp av språkkunskaper och kulturell kompetens”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.