ELITSOLDATER. Det svenska elitförbandet flögs vid ett tillfälle in till huvudstaden Kinshasa i Kongo från Gabon tillsammans med franska styrkor för att ingripa i strider, men kom fram först sedan stridigheterna upphört. (OBS personerna på bilden har inget samband med artikeln) Foto: Franska försvaret
ELITSOLDATER. Det svenska elitförbandet flögs vid ett tillfälle in till huvudstaden Kinshasa i Kongo från Gabon tillsammans med franska styrkor för att ingripa i strider, men kom fram först sedan stridigheterna upphört. (OBS – personerna på bilden har inget samband med artikeln)  Foto: Franska försvaret

Elitsoldater misstänks ha köpt sex

Publicerad
Uppdaterad
Svenska elitsoldater under hemligt uppdrag misstänks ha utnyttjat prostituerade.
Försvaret utreder nu misstankarna om att medlemmar i specialförband köpt sex under ett EU-uppdrag i Afrika.
- Det finns sådana uppgifter. Jag tar fram material och undersöker om det stämmer, bekräftar generallöjtnat Anders Lindström för Expressen.
ÖB Håkan Syrén beslutade att tillsätta utredningen efter att tortyrskandalen avslöjats. Då framkom också uppgifter om påstådda grova missförhållanden inom specialförbanden. En av dessa uppgifter var misstänkarna om besök hos prostituerade.
Anders Lindström vill inte diskutera vilka konkreta misstankar som framförts eller säga något om det närmare omständigheterna.
- Jag genomför en bred utredning om bland annat ledarskap, kultur, sekretessnivåer och påstådda olika rykten som förekommit i massmedia, säger Anders Lindström.


Skaffade "lokala flickvänner"

Välinformerade källor uppger för Expressen att rykten om att specialförband utnyttjat prostituerade funnits sedan hösten 2006.
- Det har talats om att man skaffade sig så kallade lokala "flickvänner" som fick "presenter", säger en person.
- Jag har hört att man talat om det sinsemellan bland officerare hemma i Sverige, säger en annan källa.

"Rena semestern"

HOTELL. De svenska elitsoldaterna ska ha bott på ett hotell i Gabons huvudstad Libréville, nära stadens hektiska nöjeskvarter. Soldaterna misstänks nu ha utnyttjat prostituerade. "Jag undersöker om det stämmer", säger generallöjtnat Anders Lindström. I juni 2006 skickade EU, efter beslut av riksdagen, ett svensk specialförband till Libréville i den västafrikanska staten Gabon, grannland till Demokratiska Republiken Kongo. Svenskarna placerades i Libréville tillsammans med franska specialförband, precis som under Operation Artemis i Kongo tre år tidigare.
Insatsstyrkan i Gabon skulle ligga i beredskap under fram till november för att kunna rycka ut om oroligheter bröt ut i Kongo i samband med ett val.
Insatsstyrkan gjorde under vistelsen i Gabon en snabbinsats och låg sedan större delen av tiden i beredskap.
Det fanns också tillfällen när man hade lägre beredskap och var lediga och kunde gå ut och roa sig.
- Det var under vissa perioder rena semestern, säger en källa till Expressen.
Svenskarna var aldrig indragna i strider under sitt uppdrag i Gabon.

Bodde på lyxhotell

Generallöjtnat Anders Lindström. Svenskarna ska ha bott på ett hotell i Gabons huvudstad Libréville, beläget vid Atlanten och nära till stadens hektiska nöjeskvarter Quartier Louis.
Om misstankarna bekräftas är det enligt militära bedömare ett allvarligt brott både mot svensk lag, men också mot de internationella regler som styr hur utländska förband ska agera. Den som ertappas blir dessutom åtalad och dömd i Sverige enligt svensk lag även om det skett i utlandet. Om misstankarna bekräftas slår det hårdare mot specialförbanden än mot andra förband.


Kan äventyra säkerheten

Specialförbandens verksamhet omgärdas av så kallad kvalificerad sekretess. Regelverket för all särskilt hemlig verksamhet och personal är att i alla sammanhang undvika kontakt med prostituerade eftersom det kan äventyra både förbandets och den enskildes säkerhet.
Anders Lindströms utredning ska vara klar före sommaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag