Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elitklubbar för barn kan bli utan bidrag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Klubbar som elitsatsar på barn kan bli utan kommunalt stöd.

Sex av tio kommuner är emot elitsatsning på barn, enligt en granskning av SVT.

Det kan göra att utvecklingslag och elitklubbar måste klara sig på privata donationer.

– Om man elitsatsar på ett sätt som gör att man lägger kommunala pengar på några få samtidigt som man utestänger andra, kan man räkna med att få stödet indraget, säger Lars Stjernqvist, kommunalråd i Norrköping.

I december förra året drog Riksidrottsförbundet in stödet till gymnastikförbundets elitsatsning. Förbundet anklagades för att ha brutit mot FN:s barnkonvention. Bland annat ska 12-åriga flickor ha utsatts för viktkontroller och psykisk misshandel, uppger SVT.

Nu presenterar SVT en ny granskning som visar att mer än hälften - sex av tio - av 217 av Sveriges kommuner vill strypa de kommunala bidragen för de klubbar som elitsatsar på idrottande barn.

75 procent anser elitsatsning vara onödigt

75 procent av de 217 av de 290 kommuner som svarade på SVT:s undersökning ansåg att det är onödigt eller mycket onödigt med elitsatsning på barn.

Den definition av elitsatsning som de fick förhålla sig till i undersökningen var:

"Elitsatsning (för barn) innebär att en förening medvetet satsar mycket resurser på ett antal utvalda barn (upp till 12 års ålder) som tränar organiserat flera gånger i veckan med det primära syftet att skapa framtida seniorelit."

Miljarder står på spel

Om kommunerna väljer att dra in sitt stöd är det mycket pengar som står på spel. Varje år ger kommunerna omkring en miljard kronor i direkt stöd till idrottsklubbarna, och ännu mer i form av driftsstöd till anläggningar såsom ishallar, idrottshallar och fotbollsplaner.

– Villkoren för att få de här bidragen är att göra det möjligt för alla barn att få vara med. Utestänger man då barn för att de inte är tillräckligt duktiga, då uppfyller man inte kraven för att få bidragen, säger Lars Stjernqvist till SVT.

Bör elitklubbar för barn få ekonomiskt stöd från kommunen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.