Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-toppens hårda känga till Centerpartiet

Elisabeth Svantesson (M): ”Hur tondöv kan en regering vara?”
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
C-ledaren Annie Lööf. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson går hårt åt Centerpartiet i Ekots lördagsintervju i P1.

Hon hävdar att ”en hel del Centerpolitik” inte är liberal och ifrågasätter om partiet fortfarande kommer att vara borgerligt vid nästa val.

I Ekots lördagsintervju markerar Elisabeth Svantesson flera gånger distans till sina forna alliansvänner i Centerpartiet.

Det första nålsticket kommer när hon avvisar Centerns och liberalernas beskrivning av regeringens nya budget som en ”liberal succé”.

– Av flera skäl. All politik som de har stoppat in är inte liberal. Det finns en hel del Centerpolitik som jag inte alltid definierar som liberal, säger hon i i Ekots lördagsintervju i P1.

– Men framför allt handlar det om att det här är en budget där man inte ser ut över Sverige och ser vilka behov som finns just nu och på längre sikt. Här är det fyra partier som har bockat av sina önskelistor, i stället för att se till Sveriges bästa.

Motvind i opinionen: ”Det tar tid”

Moderaterna har en längre tid haft motvind i opinionen. Elisabeth Svantesson skyller på partiets positionsförändringar i bland annat migrationsfrågan under Fredrik Reinfeldts tid. Att återvinna förtroendet tar tid, menar hon.

– 2015 ledde jag en arbetsgrupp för att förändra migrations- och integrationspolitiken. Då gick vi tillbaka till det vi hade gjort några år innan alliansåren som är, menar jag, en mer realistisk migrationspolitik. Men det tar tid att vinna förtroende för den. Det tar tid innan man förstår att det här är på riktigt, att det här inte är något vi gör tillfälligt, bara för att vinna väljare.

Inga löften om SD inför nästa val

Under regeringsbildningsprocessen förra hösten gav M ett löfte till C och L att man inte skulle samarbeta med SD om de ville ingå i en M-ledd regering. Svantesson vill inte svara på om det löftet står fast inför valet 2022 – och markerar åter distans till C.

– Det beror väldigt mycket på vad som händer i Centerpartiet och Liberalerna. Är det så att Centerpartiet kommer att stanna kvar? Var femte Centerväljare definierar sig som vänsterväljare.

Hon fortsätter:

– Jag sitter inte varje dag och tänker på exakt hur samarbetet 2022 ska se ut. Utan ska vi se: hur ser styrkeförhållandena ut? Jag hoppas att de borgerliga partierna i riksdagen förblir borgerliga. Vi är fyra stycken. Jag tror det, och jag hoppas det. Självklart vill vi samarbeta om borgerlig politik med våra borgerliga vänner.