Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-toppen fick 50 000 per år – var skriven i fritidshus

Elisabeth Svantesson.
Foto: HANNA FRANZéN / TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt var Svantessons familj skriven i en bostadsrättslägenhet i Stockholm.
Foto: TV4

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson var skriven i ett fritidshus samtidigt som hennes familj var folkbokförd i en bostadsrätt i Stockholm, avslöjar TV4-nyheterna.  

Enligt dokument från riksdagen fick Svantesson sammanlagt 50.000 kronor om året för det dubbla boendet. 

”Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter”, skriver Svantesson på sin Facebook. 

Mellan 2014 och 2017 var M-toppen Elisabeth Svantesson skriven på andra adresser än sin familj och under alla åren betalade riksdagsförvaltningen för hennes dubbla boende. 

Den första juni 2014 flyttade familjen från en hyreslägenhet i Örebro till en bostadsrätt i Örby utanför Stockholm som Svantesson och maken köpt. Maken och yngsta sonen folkbokförde sig på den nya Stockholmsadressen, medan Elisabeth Svantesson skrev sig på en hyrestvåa i Örebro. 

Den första oktober skrev hon sig i stället i ett fritidshus i Nora där hon var skriven till och med den 12 maj 2017 när familjen skrev sig på en nyköpt bostadsrätt i Örebro.

Bengtzboe/Svantesson – så skiljer sig fallen

Erik Bengtzboe avgick tidigare i år efter att Aftonbladet avslöjat att han fått 158 000 kronor i ersättning från riksdagen för dubbelt boende, eftersom han bott hos sin mamma i ett fritidshus. Bengtzboe ägde inte huset, vilket han först hävdade. Han folkbokförde sig också i huset nyligen, trots att han påstått att han bott där i fem år. För en miljöinspektör har mamman uppgett att hon bara använder huset några veckor om året.


Elisabeth Svantesson är skriven i ett vinterbonat fritidshus i Nora, som hon själv äger. Hon får en ersättning på 50 000 kronor om året för en lägenhet i Stockholm som övernattningslägenhet. I den lägenheten bor även hennes familj. Svantesson äger huset själv, har varit skriven där hela tiden hon fått bidrag, och huset är ett året-runt-boende.


Moderaternas biträdande presschef, Niklas Gillström: ”Erik Bengtzboe begick fel, han ska betala tillbaka, det erkänner han i sin andra intervju med Aftonbladet. Elisabeth Svantesson har inte begått fel. Det är en enorm skillnad.”

Enligt riksdagens regler har ”en riksdagsledamot som har mer än 50 kilometer från sin privata bostad till Riksdagshuset rätt till en övernattningsbostad i Riksdagsförvaltningens bostadsbestånd i Stockholm eller rätt till ersättning för en privat övernattningsbostad i Stockholm”.

Därför har Elisabeth Svantesson kunnat få mer 50 000 kronor om året för en lägenhet i Stockholm som övernattningslägenhet, trots att hennes familj bott där och hon fått in post dit. Under 2015 tjänade Elisabeth Svantesson 1 487 257 kronor, under 2016 tjänade hon 1 347 264 kronor, rapporterar TV4.

Elisabeth Svantesson skrev sig i fritidshuset i Örebro.
Foto: TV4

Inför valet sa Svantesson att ”Varje krona som går till bidrag till någon som kan jobba, är en krona som kunde gått till skola, poliser, sjukvård och omsorg”, berättar TV4.

Svantesson: ”Jag har följt lagen”

Elisabeth Svantesson har valt att inte svara på några frågor hos TV4. I stället har hon skrivit en kommentar på Facebook, där skriver hon att hon följt alla lagar och föreskrifter. 

”Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter. Sedan 2006 har jag varit riksdagsledamot från Örebro län. Det har under hela den tiden varit självklart för mig att vara skriven, och ha en bostad i valkretsen”, lyder en del ur Svantessons inlägg. 

Hon fortsätter: 

”Länet är basen för mitt riksdagsarbete. Det är viktigt att riksdagsledamöter som är valda från andra delar av landet än Stockholm ska kunna utföra sina uppdrag utan att klippa banden till de delar av Sverige som de är valda att representera”.

Elisabeth Svantesson skriver också vidare att det är helt förenligt med de lagar som finns att hon haft en bostad i Örebro län, och att hennes man inte kunde vara skriven någon annan stans än Stockholm där han arbetare under perioden.  

”När det gäller ersättning för mitt boende, så är det min andel av avgiften för bostaden i Stockholm jag fått ersättning för. Ingen ersättning har betalats ut för de boendekostnader som jag har haft i Örebro län”, avslutar hon. 

https://www.facebook.com/ElisabethSvantessonM/posts/2632070923686234?__xts__[0]=68.ARBONiMyqelNyghFZOZcIViVcEhYvWta3xYULbEczNIiZHhUPiRdboVAN1_Q7Oes5L0EDl2CcvMlDe8781zT5mzLmZLsY-ovrTKeq0Y3nuSbXMOStKutXm7KdDgFIEOAF7Qmsh2_sEgbymqAh1zrbitgD96pKdBywzpbkNOQ1UrM7LJMxFy8er1UAs02CBSoAyNS1IOc48gmc1ln00CKpUfOCM6GPHwN98L3AigwxARjXRNC41fUYt5Xo6jopf1jzLx5-cEEYveiakWM3Dp7hNZmSvJFPV9FIYgHBbRdY_ijkfP0oSSbasV93R90WAXonitsGDGh2k4WqKKO8p4SeiZV&__tn__=-R

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger till TV4 att han inte tycker att kollegan har gjort något fel. 

– Riksdagsledamöter står alltid fria att fatta beslut i detta avseende, det finns inget i Svantessons beslut som strider mot de regelverk som är uppställda. Hon har följt dem till punkt och pricka och det tycker jag är bra, säger han till kanalen. 

Bengtzboe skrev sig hos sin mamma

Tidigare i år avslöjades Erik Bengtzboe av Aftonbladet med att han var skriven hos sin mamma i en villa i Nyköping samtidigt som han delade en bostadsrätt med sin fru och barn i södra Stockholm. För detta kunde han plocka ut en ersättning på 158 000 kronor från riksdagen. 

Erik Bengtzboe
Foto: FREDRIK VENNERLUND

Senare fick Bengtzboe lämna sina uppdrag som arbetsmarknadspolitisk talesperson, andra vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet samt sin riksdagsplats. 

”Jag har varit slarvig med min bostadssituation i Sörmland. Jag ändrade framförallt inte min folkbokföringsadress 2017, vilket gjort att jag fått felaktiga ersättningar. Jag har hela tiden försökt göra rätt för mig, men uppenbart misslyckats här. Jag har fört samtal med riksdagsförvaltningen och kommer nu betala tillbaka det som blivit fel”, skrev Bengtzboe på Facebook i samband med att han lämnade riksdagen. 

När Erik Bengtzboe konfronterades med sanningen bakom hans boendesituation ändrade han folkbokföringen till sin mammas fritidshus utanför Nyköping, bytte sopabonnemang och påstod att han bott där sedan 2017. 

Åklagarmyndigheten har också inlett en förutredning för att granska fallet med den moderate politikern Erik Bengtzboe.

Niklas Gillström, Moderaternas biträdande presschef, förklarar skillnaderna mellan fallen:

– Erik Bengtzboe begick fel, han ska betala tillbaka, det erkänner han i sin andra intervju med Aftonbladet. Elisabeth Svantesson har inte begått fel. Det är en enorm skillnad.

Han fortsätter:

– Elisabeth Svantesson har ägt boendet, hon har varit skriven på boendet hon har bott på, det är ett året runt-boende, och familjen som bodde där innan bodde också där året runt. Det är stora skillnader. Också att Bengtzboe erkände att han tog ut en ersättning som han inte hade rätt till. Elisabeth Svantesson har hållit sig till regelverket till punkt och pricka.

Expressens statsvetare Jenny Madestam säger i TV4 att hon hade kunnat undvika att skriva sig i stugan. 

– Eftersom det blir medial uppmärksamhet och kanske efterdyningar av det som kommer fram, då är det ett stort bekymmer för henne, säger hon till kanalen. 


Expressen söker Elisabeth Svantesson, Tobias Billström och Ulf Kristersson. 


Elizabeth Svantesson fick 50.000 om året för dubbelt boende

Under torsdagen avslöjade TV4-nyheterna att Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson under tre år varit skriven på andra adresser än sin familj mellan 2014-2017. Familjen var skriven i Stockholm, och det var också dit som hon fick posten. 


Riksdagsdokument visar enligt tv-kanalens granskning att M-toppen kunnat få ut 50.000 kronor från riksdagsförvaltningen som ersättning för det dubbla boendet


Under 2015 tjänade Elisabeth Svantesson 1 487 257 kronor, under 2016 tjänade hon 1 347 264 kronor, enligt TV4.


Riksdagsledamöter följer ett annat regelverk när det kommer till mantalsskrivning och behöver inte vara skrivna i sin valkrets


Svantesson skriver på sin Facebooksida att hon inte har brutit mot lagen och att det har varit självklart för henne att vara skriven i sin valkrets


Tidigare i år avslöjade Aftonbladet att Svantessons tidigare partikollega Erik Bengtzboe fått 158.000 i ersättningar för dubbelt boende. Bengtzboe var skriven hos sin mamma i Nyköping samtidigt som han delade en bostadsrätt med sin familj i södra Stockholm


Niklas Gillström, Moderaternas biträdande presschef, förklarar skillnaderna mellan fallen för Expressen:


– Erik Bengtzboe begick fel, han ska betala tillbaka, det erkänner han i sin andra intervju med Aftonbladet. Elisabeth Svantesson har inte begått fel. Det är en enorm skillnad


Bengtzboe lämnade sin riksdagsplats i april i år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.