Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabet Höglund flyr Spanien: ”Helt sjukt”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Elisabet Höglund och maken Bosse hade munskydd i affären.
Foto: Elisabet Höglund / Privat
Tv-profilen och journalisten säger att hon inte är särskilt orolig för att smittas av coronavirus.
Foto: Elisabet Höglund / Privat
Även personalen i mataffären på solkusten hade munskydd.
Foto: Elisabet Höglund / Privat
Annars var många ute och handlade som vanligt, enligt Höglund.
Foto: Elisabet Höglund / Privat
Men toapappret var slut.
Foto: Elisabet Höglund / Privat
Urplockat på pappershyllan.
Foto: Elisabet Höglund / Privat
Även stora vattenflaskor hade gått åt.
Foto: Elisabet Höglund / Privat
Frukt och grönt fanns som vanligt, enligt tv-profilen.
Foto: Elisabet Höglund / Privat
1 / 9

Elisabet Höglund, 75, trotsade vännernas avrådan och åkte ner till lägenheten på spanska solkusten. 

Ett beslut hon snabbt fick ångra.

– I går efter middagen körde en bil utanför som skrek ut ”Atencion, atencion, ni måste stanna inne”. Man skulle kunna tro att det är världskrig, säger tv-profilen och journalisten.

Varför åkte jag hit? frågar sig Elisabet Höglund på sin blogg. Strax efter att hon och maken Bosse kom till lägenheten i Andalusien satte Spaniens regering hela landet i coronakarantän.

– Det är utegångsförbud i princip, säger Höglund.

Hon hade sett fram emot två veckor med sol och värme – inte minst för att träna på sin racercykel. Men häromdagen blev hon stoppad av polis efter cykelträningen.

– Folk får gå till affären, apoteket, frissan, kemtvätten och läkaren. Men man får inte cykla på en öde väg för att hålla kroppen i form. Då blir man stoppad av polis. Det är helt sjukt. Reglerna är helt galna. Det finns inget förnuft och ingen konsekvens.

– Du får gå ut med hunden, men inte cykla på en racercykel. Min man sa att jag borde gå ut och låna en hund. 

Elisabet Höglund i coronakarantän i Spanien

När Elisabet Höglund läste att Spanien dessutom planerade att stänga gränser fick hon nog, och ville avsluta semestern i förtid. Men att hitta biljetter var inte enkelt.

– Det fanns bara enstaka biljetter kvar, men jag hittade två platser direkt till Arlanda. De kostade över 8 000 kronor, vilket är jättedyrt men jag var tvungen att ta dem. Annars kanske vi inte kommer hem. Jag vet inte ens om Norwegian kör planet på torsdag, Spanien kanske bestämmer att inga flyg får komma in i landet, säger hon.

Den 75-åriga tv-profilen och journalisten säger att hon inte är särskilt orolig för att drabbas av smittan.

– Vi hade ansiktsmasker med oss när vi åkte från Sverige i fredags, men det är snarare spanjorerna som är oroliga för oss. I går när vi storhandlade var det nästan bara vi och personalen som hade skyddsmask. De kanske inte skyddar så mycket, men det är en symbol för trygghet. Jag såg mig som en förebild för mänskligheten, faktiskt.

”Vi befinner oss inte i krig”

Höglund skrattar men blir snabbt allvarlig.

– Det här är säkert farligt för gamla med underliggande sjukdomar, men vi befinner oss inte i krig. I går efter middagen körde en bil utanför som skrek ut ”Atencion, atencion, ni måste stanna inne”. Man skulle kunna tro att det är världskrig.

Hur tycker du att Sverige har agerat jämfört med Spanien?

– Sverige har hanterat det på ett förnuftigt sätt. Det måste finnas en förankring i folkdjupet för sådana här åtgärder. Man måste kunna vistas utomhus. Man behöver inte träna på gym, men vi måste försöka leva normala liv. Man får lita på att folk inte andas i varandras ansikten.

Innan det bär av hemåt har hon en tillfällig lösning för springet i benen:

– Vi har ett stort garage under fastighetskomplexet, så jag tänkte gå ner dit och springa fram och tillbaka för att få lite motion. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Alexandra, 29, preppar för corona – maten du bör ha hemma

LÄS MER: Coronasmittade Henrik: Symptomen släppte snabbt 

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona   

TV: Klara-Maria smittad av corona – berättar hur det är: ”Ensamt”

Passagerare skämtade om att ha Corona – flyget försenades åtta timmar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.