Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elinas dotter kunde ha dött av vanliga viruset

Elina Erikssons, 25, nyfödda dotter Ebba drabbades av RS-viruset i vintras.Foto: Privat
Småbarnsmamman vill nu uppmana andra föräldrar att vara uppmärksamma på symtomen.Foto: Privat
Ebba är i dag nio månader gammal.Foto: Privat

I vintras drabbades Elina Erikssons, 25, nyfödda dotter Ebba av RS-viruset.

Nu delar tvåbarnsmamman med sig av ett videoklipp som visar hur dottern ligger och kämpar med andningen när hon var sjuk.

Hennes uppmaning till andra föräldrar: Åk in innan ert barn låter så här.

– Hade inte vi åkt in när vi gjorde hade utgången kanske sett annorlunda ut, säger hon.

Förkylningssäsongen här och det är många som redan drabbats. Barn tillhör den grupp som är mest utsatta och småbarnsmamman Elina Eriksson, 25, från Köping, vill därför uppmärksamma föräldrar på vad som kan hända när en förkylning visar sig vara RS-virus, något hon lärt sig den hårda vägen.

Hon födde sin dotter Ebba den 28 december förra året och den lilla flickan var i stort sett snorig från det att hon kom till världen. Även hennes treårige storebror Vilgot var förkyld vid den här tidpunkten och när barnen inte blev bättre och Ebba fick svårt att sova och äta åkte de in till sjukhuset i Västerås. 

Ebba föddes den 28 december 2017 och är i dag nio månader.Foto: Privat

 

Efter att ha rensat hennes luftvägar gjorde läkaren bedömningen att hon ändå mådde bra och familjen kunde åka hem.

Inte heller vid besöket på barnavårdscentralen dagen efter ansåg läkaren att slemmet satt så långt ner utan Elina fick bara rådet att om Ebba inte blir sämre så är det bara att vänta ut förkylningen.

 

 

Ebbas andning förvärrades

Dagen efter mådde dock Ebba sämre och Elina kontaktade barnavårdscentralen igen och pratade med en sjuksköterska.

– Jag skickade även en video som visade hur Ebba lät, säger Elina.

På videon hörs det hur den lilla flickan ligger och rosslar och kämpar med andningen.

– Hon sa åt oss att packa väskorna och åka in till sjukhuset direkt.

I bilen på väg till sjukhuset i Västerås blev Ebba sämre. Hon började andas allt konstigare och konstigare.

Redan efter den första kontrollen på sjukhuset meddelade läkarna att de misstänkte RS-viruset men för att vara säkra var de tvungna att ta ett halsprov. 

– De skickade in oss på en gång. De tog av Ebba alla kläder och det visade sig att hennes syremättnad var nere på 70 procent. Hos ett friskt barn är den siffran 95-100, säger Elina.

 

 

När Ebba kom in till sjukhuset hade hon svårt att andas.Foto: Privat
Hon fick en CPAP-mask som hjälper till att blåsa in luft och vidga luftvägarna när ens egna lungor inte fungerar som de ska. Foto: Privat

Elina trodde hon skulle förlora dottern

Det visade sig att Ebba hade RS och det blev full fart på personalen.

– Jag vet inte hur många sköterskor det kom. Två stycken satte en nål i hennes huvud, en satte en varje hand och en i foten. En sköterska fick ta hand om mig. Jag började gråta när jag så hur Ebba skrek efter luft, säger Elina.

Hon fortsätter:

– Jag tänker att alla ting är tre. 2017 dog min morfar och bara fem dagar innan Ebba blev akut sjuk dog min mormor som jag stod väldigt nära. Jag tänkte att det tredje tinget är Ebba.

Ebba fick en CPAP-mask som hjälper till att blåsa in luft och vidga luftvägarna när ens egna lungor inte fungerar som de ska. 

– Från att ha skrikit hela tiden blev hon helt lugn och somnade nästan.

Ebba och mamma Elina Eriksson.Foto: Privat

Elina vill verkligen tacka personalen på sjukhuset som gjorde allt för att ge Ebba bästa möjliga vård.

– De var helt underbara, säger hon.

Efter fem dagar på sjukhuset kunde familjen åka hem.

– Det kändes skönt att vara hemma igen men de första två månaderna fick hon ligga mellan mig och min sambo. Jag lyssnade efter minsta lilla rossling som kom från henne.

Elinas dotter fick RS-virus trots att Elina hade gjort allt i sin makt för att undvika det. Hon lät sonen stanna hemma från förskolan och tog inte med dottern när hon skulle storhandla till exempel. Men Ebba blev ändå sjuk.

 

 

Elinas uppmaning: Tveka inte att på att åka in till sjukhuset

Elina är med i en mammagrupp på nätet och har märkt att det börjat dyka upp många frågor om RS-viruset nu när förkylningssäsongen är här. Hon skrev därför ett inlägg där hon delade med sig av videon på dottern från i januari.

– I den respons jag fick var det många som inte trodde att RS-viruset är farligt utan bara en överdriven förkylning och att det var löjligt att man som förälder inte vill träffa förkylda personer. Det känns skrämmande. RS är allvarligt och kan förutom att sätta sig på luftrören vandra vidare till livsviktiga organ och hjärnan och orsaka bestående men.

– Mitt tips är att lyssna på barnets andning. Hade inte vi åkt in när vi gjorde hade utgången kanske sett annorlunda ut. Och försök undvika att vara runt förkylda personer i den mån det går. Jag vet att det inte går att låsa in sig men var varsam på symtomen.

Hon tänker i dag att hon borde ha åkte in till sjukhuset en dag tidigare och har därför en uppmaning till andra föräldrar: Tveka inte på att åka in till sjukhuset oavsett tid på dygnet och oavsett hur långt man har till ett akutsjukhus.

– Det går fort när RS-viruset angriper lungorna och det är då det blir farligt.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.