Elin dog av allergi efter att ha ätit Tacos

Publicerad

Elin Wahlgren, 16, i Valbo utanför Gävle skulle äta Tacos med sin kompis.

Men det som var tänkt som en trevlig kväll slutade i en tragedi.

Elin drabbades av en allergichock och dog efter några dagar.

Nu vill Elins mamma, Ann-Sofie Wahlgren, varna andra.

– Det här ska inte behöva drabba fler, säger hon till Gefle Dagblad.

Det var under tisdagen i förra veckan som 16-åriga Elin Wahlgren utanför Gävle skulle äta tacos tillsammans med en vän. Tillsammans hade de dukat upp tortillachips, quornfärs, guacamole, och cheddar-dipp hemma hos kompisen.

Elin var kraftigt nötallergisk och därför var hon väldigt noga med att läsa innehållsförteckningen på den mat hon åt.

– Hon var jättenoga med att läsa på förpackningen. Om det stod på en vara att den kunde innehålla spår av nötter så tog hon en annan, säger Elins mamma Ann-Sofie till Gefle Dagblad.

Fick svårt att andas

Men den här gången gick det alldeles för fel.

Efter maten fick Elin svårt att andas och fördes akut till sjukhus i Gävle. Läkarna försökte rädda hennes liv, men det gick inte. Efter två dagar, förra torsdagen, avled Elin. Enligt sjukhuset var det en kraftig allergisk reaktion som tog 16-åringens liv, men den exakta orsaken är inte fastställt, skriver Gefle Dagblad.

Varorna, som köptes i en butik i Sandviken, ska analyseras av kommunens hälsoskyddskontor. Fortfarande står varor från samma tillverkare och samma tillverkningsserie kvar i butikshyllorna.

– Vi vet inte än om det berodde på den maten men just därför så känns det inte alls bra att de står kvar i hyllorna, säger Ann-Sofie.

Hon uppmanar även livsmedelsföretagen att bli noggrannare och ha större texter på sina förpackningar.

"Ska inte behöva drabba fler"

För Elins mamma Ann-Sofie är det en tröst att berätta om det som hände, och varna andra så att de inte råkar ut för samma sak. Hon har godkänt att även Expressen publicerar hennes citat och bilden på Elin.

– Det pratas för lite om allergier, det har blivit väldigt påtagligt nu. Man undrar varför inte ämnet lyfts upp. Det här ska inte behöva drabba fler, säger Ann-Sofie till Gefle Dagblad.

I september skulle den hästintresserade 16-åringen Elin fylla 17, och börja andra året på floristprogrammet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag