Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elin, 32, kan dö när som helst: ”Inget botemedel”

Det vet vi om cancer – fakta och statistik
Elin Kjos efter sin cellgiftsbehandling på Nya Karolinska i Solna.Foto: PRIVAT

Elin Kjos har ägnat hela sitt liv åt träning – nu tvingas hon slåss för det.

Lungcancern har slagit sina klor i henne.

– Jag tänker inte förlora den kampen. Jag ska kämpa med allt jag har. 

När Expressen pratar med Elin Kjos hemma i huset i Kungsängen norr om Stockholm har ett dop precis hållits där.

Lille Love, son till Elins lillasyster Emma, har för en stund varit medelpunkten när hela familjen – trots de coronatider vi lever i – kunnat träffas. 

Någon timme av tankarna på annat håll. Ögonblicket då Elin blev gudmor.

Annars kretsar allt i familjen Kjos kring Elin.

32-åringen, hälsoskribenten och träningscoachen. Hon som under hela sin vuxna tid gjort allt för att kroppen ska må så bra som möjligt. 

Att det tempel som Elins huvud, bål och lemmar utgör ska stå på den stadigaste av grunder. Inte vittra sönder, inte brytas ner.

Och så är det precis det som händer.

Opererade bort en 20 centimeter stor tumör

En dag i mars visade det sig att Elins kropp var sjuk; dödligt sjuk.

– Jag hade under ett år haft en hosta som vägrade ge med sig och bara blev värre. Till slut lät jag mig undersökas, och det visade sig att jag hade en över 20 centimeter stor tumör i höger lunga, säger Elin.

Läkarna opererade bort den omgående. Elin trodde då att det skulle räcka med cellgifter efteråt, och att hon sedan skulle friskförklaras. Det fanns dessutom indikationer på att cancern inte hade spridit sig, att det var en lokal tumör som vuxit långsamt.

Elin Kjos har tränat hela sitt liv.Foto: PRIVAT

För en tid sedan kom ändå ytterligare en käftsmäll. ”Något” efter röntgen som det skulle kollas lite extra på.

Beskedet Elin fick i fredags i förra veckan var värsta tänkbara.

– De sa att det inte finns något botemedel för den cancer jag har.

”Som ett hårt jävla slag i magen”

På Instagram skriver hon:

”Helt plötsligt handlar den här fruktansvärda mardrömmen om en kamp för att ens överleva. Det finns inget botemedel för min cancerform och just nu finns det heller inga garantier för att jag ens får leva. Jag har svårt att ens förstå. Jag känner mig tom, skräckslagen, rädd, orolig och maktlös. Jag vet att jag kommer fortsätta kämpa varje dag och jag ber till högre makter för att det här ska gå vägen och att behandlingen i alla fall stoppar cancern från att fortsätta växa.”

Elin säger:

– Jag gick från att jag är bra snart till att det inte finns något som kan hjälpa mig. Det svåraste för mig, nu när jag börjat med en ny cellgiftsbehandling, är att jag mår bra. Jag känner mig stark, definitivt inte sjuk. Ändå är jag dödligt sjuk. Så för mig är detta ofattbart. Jag förstår inte att det är mig alla pratar om.

Ny cellgiftsbehandling till och med juli

Elin ska genomgå nya behandlingar, cellgifter och immunterapi, till och med juli – ”men vi vet inte om det kommer att funka i dagsläget. Det är en ren chansning”.

– Jag vet inte om jag lever en månad till. Det hopp vi har är att den starka behandling jag ges får effekt. Allt hänger på hur jag svarar på den.

För Elins tvillingsyster Ida är tillvaron också upp och ner – blandad med en känsla av total ovisshet.

– Det är ett sammelsurium av känslor. Det är ilska, frustration och sorg över att Elin ska behöva gå igenom allt detta. Det jobbigaste är att man inte kan göra så mycket. Vilket gör det hela fruktansvärt, förklarar Ida.

Elin Kjos slåss mot lungcancer – utgången är osäker.Foto: PRIVAT

En tillyxad schablonbild av en lungcancerpatient är att det är en överviktig man över de 60 och som rökt hela sitt liv.

Inte en 32-åring som vigt all sin tid till att kroppen ska vara i toppskick, som dessutom simmat på elitnivå halva livet.

Vänder på alla stenar som finns

Just Elins fysik kan bli det som gör att vågskålen tippar över åt rätt håll. Att oddsen förbättras.

– Trots att jag bara haft en lunga som fungerat har jag kunnat träna mycket och hårt. Läkarna har sagt att det kan hjälpa mig, att jag har en grund att står på. Samtidigt som det ger mig styrka mentalt.

Ida och familjen försöker vända på alla stenar som går.

– Vi vill utreda alla möjligheter som finns, kolla varje ny forskningsstudie. Existerar det ett sjukhus i Los Angeles, Dallas eller Ryssland som kommit på något är det dit vi ska med Elin. Är det någon som ska ta sig igenom nålsögat så är det hon.

En insamling har startats av Elins vän, matfilosofen Renée Voltaire, för att Elin ska kunna vända sig till utlandet om det behövs.

 – Jag har en armé av människor som gör allt för mig nu. Och det är jag oändligt tacksam för. Jag lever på det hoppet. Det kan bara inte ta slut så här, säger Elin samtidigt som rösten stockar sig.

Elin har på Instagram lagt ut bilder på sig själv om sin kamp mot cancern. Hon har gett Expressen tillåtelse att publicera dem.

 

Tvingas stänga sin restaurang – för att kämpa mot cancern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.