Elin, 15, rasar
mot skolmaten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Utseendet på maten räknas också. Ser det inte gott ut så äter man inte. I bland får man dålig skolmat och då tycker inte jag att man ska acceptera det," säger Elin Henriksson som tog en bild på de stuvade makaronerna.
Foto: Privat
Elin Henriksson blev upprörd när hon såg skolmaten. Det som skulle föreställa stuvade makaroner såg ut som något helt annat.
Foto: Privat

Elin Henriksson blev upprörd när hon såg skolmaten. Det som skulle föreställa stuvade makaroner såg ut som något helt annat.

– Utseendet på maten räknas också. Ser det inte gott ut så äter man inte. I bland får man dålig skolmat och då tycker inte jag att man ska acceptera det, säger hon.

Eleverna på Forssaklackskolan, i Borlänge, skulle enligt matsedeln serveras falukorv och stuvade makaroner i onsdags – men det såg ut som något helt annat när eleven Elin Henriksson, 15, såg maten.

– Det stod att vi skulle få stuvade makaroner men det såg ju inte alls ut som det. Det var även lärare och andra elever som reagerade som och ingen tog av det. Det brukar inte vara så illa som det var i onsdags, men det händer att maten ser oaptitligt ut, säger Elin.

Elin skrev ett inlägg om maten på kommunens facebooksida som hon la upp tillsammans med en bild på maten.

– Jag tycker att det är en viktig sak att ta upp. Maten ska man inte hålla på och leka med, vi barn behöver bra mat i vår vardag och för att orka hålla i gång en hel skoldag, säger hon och fortsätter:

– Utseendet på maten räknas också. Ser det inte gott ut så äter man inte. I bland får man dålig skolmat och då tycker inte jag att man ska acceptera det.

Engagerar många

Lars Wilhelmsson, verksamhetschef på Borlänge kommun, vill inte uttala sig i Expressen utan hänvisar i stället till ett svarsinlägg på facebooksidan.

"Det är värdefullt för oss att få veta när vi inte lever upp till kvalitetskraven. Kost- och lokalservice, som ansvarar för skolmaten i kommunen, kommer att ta reda på vad som gått fel och vad som behöver göras annorlunda," skriver han i inlägget.

Elin har fått medhåll från många andra som har engagerat sig i inlägget.

– De flesta är positiva och håller med, en del gör inte det. Alla får tycka som de vill, men det är många som skriver att deras barn kommer hem utan att ha ätit i skolmatsalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.