"Utseendet på maten räknas också. Ser det inte gott ut så äter man inte. I bland får man dålig skolmat och då tycker inte jag att man ska acceptera det," säger Elin Henriksson som tog en bild på de stuvade makaronerna. Foto: Privat"Utseendet på maten räknas också. Ser det inte gott ut så äter man inte. I bland får man dålig skolmat och då tycker inte jag att man ska acceptera det," säger Elin Henriksson som tog en bild på de stuvade makaronerna. Foto: Privat
"Utseendet på maten räknas också. Ser det inte gott ut så äter man inte. I bland får man dålig skolmat och då tycker inte jag att man ska acceptera det," säger Elin Henriksson som tog en bild på de stuvade makaronerna.  Foto: Privat
Elin Henriksson blev upprörd när hon såg skolmaten. Det som skulle föreställa stuvade makaroner såg ut som något helt annat. Foto: PrivatElin Henriksson blev upprörd när hon såg skolmaten. Det som skulle föreställa stuvade makaroner såg ut som något helt annat. Foto: Privat
Elin Henriksson blev upprörd när hon såg skolmaten. Det som skulle föreställa stuvade makaroner såg ut som något helt annat. Foto: Privat

Elin, 15, rasar
mot skolmaten

Publicerad

Elin Henriksson blev upprörd när hon såg skolmaten. Det som skulle föreställa stuvade makaroner såg ut som något helt annat.

– Utseendet på maten räknas också. Ser det inte gott ut så äter man inte. I bland får man dålig skolmat och då tycker inte jag att man ska acceptera det, säger hon.

Eleverna på Forssaklackskolan, i Borlänge, skulle enligt matsedeln serveras falukorv och stuvade makaroner i onsdags – men det såg ut som något helt annat när eleven Elin Henriksson, 15, såg maten.

– Det stod att vi skulle få stuvade makaroner men det såg ju inte alls ut som det. Det var även lärare och andra elever som reagerade som och ingen tog av det. Det brukar inte vara så illa som det var i onsdags, men det händer att maten ser oaptitligt ut, säger Elin.

Elin skrev ett inlägg om maten på kommunens facebooksida som hon la upp tillsammans med en bild på maten.

– Jag tycker att det är en viktig sak att ta upp. Maten ska man inte hålla på och leka med, vi barn behöver bra mat i vår vardag och för att orka hålla i gång en hel skoldag, säger hon och fortsätter:

– Utseendet på maten räknas också. Ser det inte gott ut så äter man inte. I bland får man dålig skolmat och då tycker inte jag att man ska acceptera det.

Engagerar många

Lars Wilhelmsson, verksamhetschef på Borlänge kommun, vill inte uttala sig i Expressen utan hänvisar i stället till ett svarsinlägg på facebooksidan.

"Det är värdefullt för oss att få veta när vi inte lever upp till kvalitetskraven. Kost- och lokalservice, som ansvarar för skolmaten i kommunen, kommer att ta reda på vad som gått fel och vad som behöver göras annorlunda," skriver han i inlägget.

Elin har fått medhåll från många andra som har engagerat sig i inlägget.

– De flesta är positiva och håller med, en del gör inte det. Alla får tycka som de vill, men det är många som skriver att deras barn kommer hem utan att ha ätit i skolmatsalen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag